Cer subvenţii pentru a stopa plecarea muncitorilor

Criza forţei de muncă este fără precedent în România, ţară în care au rămas mai puţin de jumătate din muncitorii necesari în construcţii. Patronatele cer subvenţii de la guvern, pentru a putea mări salariile.

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) susţin că domeniul construcţiilor se află într-o criză ce ar putea duce la recesiune. Firmele de construcţii au depus la Guvern o serie de revendicări ce, dacă nu vor fi implementate, vor accentua criza actuală. Printre acestea, creșterea salariului la 500 de euro, la o impozitare redusă la 20%.

„Avem circa 300.000 de muncitori la nivel naţional, în construcţii. Ar fi nevoie de minimum 700.000. Căutăm lucrători peste tot, inclusiv în şcolile din provincie, oferim şi cursuri gratuite. (...) Există o fluctuaţie mare de personal, am ajuns să licităm pentru forţa de muncă. Sunt cazuri de firme care câştiga azi contracte, iar a doua zi rămân fără muncitori, pleacă aproape toţi în Vest”, a spus Sorin Greu, vicepreședinte FPSC.

Primarii din Gorj se plâng că scot degeaba lucrări la licitaţie, pentru că nu se înscrie nimeni. Pe de o parte pentru că firmele nu găsesc muncitori cu care să facă lucrările, pe de altă parte pentru că valoarea estimată a lucrării ia în calcul salarii pe care nu se mai angajează nimeni în construcţii.

Vizualizări: 852

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: