Cer spor de suprasolicitare neuropsihică pentru directorii de școli
Mii de dascăli gorjeni vor încasa începând cu această lună mai mulți bani la salariu. Este vorba de personalul didactic de predare, care beneficiază cu luna decembrie 2018 de un spor de suprasolicitare neuropsihică, în cuantum de 10% din salariul de bază. Sindicatele vor ca și unii directori să beneficieze de acest bonus la salariu.
Beneficiarii sporului de suprasolicitare neuropsihică sunt dascălii. ”Legea în baza căreia s-au mărit salariile cu sporul de suprasolicitare neuropsihică este legea 153 din 2017. Se aplică numai pentru personalul didactic de predare. Numărul beneficiarilor este de 4233 în județul Gorj”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean.
Sindicatele spun însă că legea are anumite lacune, în sensul că unele categorii de personal care ar trebui să primească acest spor sunt private de acest drept. Printre cei care ar fi fost omiși s-ar afla și unii directori. ”Nu se acordă decât personalului de predare, pe auxiliar nu l-au prins, pe considerent că nu lucrează cu copiii. Într-adevăr, contabilul, secretarul, administratorul nu lucrează efectiv cu copilul, ci lucrează pentru copii, dar bibliotecarul, pedagogul e personal didactic auxiliar care lucrează efectiv cu copiii. Laborantul, informaticianul, aceștia lucrează și onor ministerul nu i-a prins și pe ei. La fel sunt și directorii. Avem directori adjuncți care sunt învățători și nu sunt degrevați de normă. Nici ei nu primesc acest spor”, a declarat Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ (USLI) Gorj.
Sindicaliștii consideră că este vorba de discriminare în acest caz și au solicitat la Ministerul Educației ca și personalul didactic de conducere, îndrumare și control și personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar să beneficieze de sporul de 10%.