CEO: Dispute pe tema biletelor de tratament la Săcelu
Administraţia CE Oltenia are în plan reducerea zilelor de tratament de la 10 la 7 zile în staţiunea Săcelu pentru a beneficia de bilete mai mulţi salariaţi. Sindicaliştii din minerit şi energie spun că sunt de acord cu această variantă, dar au îndoieli asupra eficienţei tratamentului pe mai puţine zile. Alţi lideri reclamă obligativitatea ca aceste bilete să fie acordate doar la Săcelu, dând exemplu pe cei cu probleme cardiace, care nu vor putea să se trateze la această staţiune. CEO decontează 155 de lei pe zi de tratament, la care se mai adaugă 10% plătit de angajat.
Sindicatele reprezentative la nivel de CE Oltenia şi administraţia complexului nu au ajuns încă la un acord în privinţa acordării biletelor de tratament pentru anul acesta. O nouă discuţie pe această temă va avea loc miercuri, 13 mai, la Sucursala Divizia Miniere (SDM) a CE Oltenia. Surse din companie spun că administraţia ar fi de acord cu reducerea zilelor de tratament de la 10 zile la 7 zile, astfel încât mai mulţi angajaţi cu probleme de sănătate să se poată trata la Săcelu. Astfel, numărul beneficiarilor ar creşte de la 1.285 la 1.800. În timpul negocierilor pentru contractul de muncă administraţia vorbea despre 2.000 de persoane care ar beneficia de tratament. Liderii de sindicat mai spun că nici aşa nu vor fi acoperite toate solicitările, pentru că ar mai rămâne descoperiţi alţi cel puţin 2.000 de salariaţi cu probleme de sănătate. Alţi lideri, precum Constantin Creţan sunt revoltaţi c indiferent de boală minerii şi energeticienii trebuie să meargă la Săcelu. „Nu poţi să duci un om cu probleme cardiace să-l tratezi la Săcelu. Nu sunt recomandate băile de la Săcelu la oamenii cu probleme cardiace. Şi multe alte boli, pentru că nu sunt medic, dar am discutat cu medicii şi asta este situaţia. Dacă Ciurel şi cu liderii de sindicat vor să-i ducă pe acei oameni cu probleme cardiace la Săcelu se înşeală”, a comentat Constantin Creţan, preşedintele Sindicatului „Lignitul” Oltenia.
Pârvulescu: Va ieşi cu scandal!
Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte în cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), crede că fondurile alocate de administraţia complexului pentru tratamentul salariaţilor sunt insuficiente. Mai mult decât atât, sindicalistul se întreabă cum va stabili administraţia cine va beneficia de tratament şi cine nu. Sunt înregistraţi cu probleme medicale peste 4.000 de oameni, dar maxim 2.000 vor beneficia de bilet în 2015. “Ar beneficia mai mulţi salariaţi, dar tratamentul nu mai are efect dacă se reduce numărul de zile de tratament. Soluţia optimă ar fi să-şi dea Directoratul demisia, să vină altul care să facă un buget adecvat care să rezolve această problemă, cu sănătatea salariaţilor. Să dea bilete şi în alte staţiuni. Va fi un scandal fără precedent între salariaţi. Nu ştiu ce criteriu se va baga. Tombolă, sau nu ştiu ce. Toţi cei 4.000 şi ceva care mergeau anterior la Săcelu şi în alte staţiuni au toţi boli cronice că sunt înregistraţi la medici cu aceste afecţiuni. 99%, deci majoritatea, lucrează în condiţii grele, periculoase, vătămătoare. Pică acest criteriu pentru că nu ai cum să-i selectezi. Nu prea ai criterii pe care să-i selecţionezi. Pe vârstă, pe ce? Pe înălţime? O să fie foarte delicată selecţia lor”, a declarat Dumitru Pârvulescu.
Mai mult decât atât, pe lângă 10% din costul biletului de tratament pe care salariaţii îi vor achita, vor mai trebui să plătească şi impozit. “Nu mai sunt ca înainte biletele din fondul social, care nu se impozitau decât la angajator. Acum salariatul va trebui să suporte şi impozitele aferente acestor vouchere de vacanţă, adică 16%”, a mai spus Pârvulescu.