Centrul Târgu Jiului, împânzit de jandarmi și polițiști. STOP delicvenței juvenile
Filmulețele cu copii bătuți de alți copii au speriat întreaga țară. Din păcate, județul Gorj a fost fruntașul acestor evenimente neplăcute, lucru care a intrat în atenția autorităților. Așadar, șefii mai multor instituții din Gorj au prezentat, joi, un plan de acțiune pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile.
Autoritățile s-au ”trezit” după incidentele neplăcute petrecute în urmă cu aproximativ două luni în județul Gorj, atunci când eram arătați cu degetul din cauza unor violențe în rândul minorilor. Tocmai pentru a stopa violența în rândul tinerilor, mai multe instituții și-au dat mâna, realizând un plan de combatere a acestor evenimente.
Sub denumirea de ”Plan de Acțiune pentru Prevenirea și Combaterea Delicvențelor Juvenile”, șefii instituțiilor, în frunte cu Prefectura Gorj, vor ca tinerii să înțeleagă gravitatea violențelor, iar cei care sunt supuși unor astfel de situații să aibă curajul să vorbească. Prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, spune că își dorește ca acest fenomen să ia sfârșit.
”Știm bine acele filmulețe în care se petreceau anumite fapte antisociale. Au fost reținuți și minori pentru 24 de ore, poate că au fost măsuri mai dure, dar am stopat acele fenomene. Nu ne-am oprit aici. Am realizat și un plan de acțiune care este finalizat și sperăm să dea cele mai bune rezultate”, a spus prefectul Pistol.
În cadrul prezentării proiectului a fost adusă și o cutie special concepută pentru elevi, fiind amplasată în fiecare școală din Gorj. ”Cutia Elevului” este locul unde cei care sunt supuși unor agresiuni pot lăsa scrisori prin care să povestească ce au pățit.
”Fiecare elev va putea să relaționeze mai ușor pe viitor. Este vorba despre Cutia Elevului, acolo unde cei care sunt supuși unor evenimente neplăcute pot povesti ce s-a întâmplat. Astfel, polițiștii pot afla mai repede”, a spus șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, Decebal Drăghiea.
Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Maria Cochină, a fost și ea prezentă la eveniment. ”Încercăm să aplicăm o formulă mai aplicată. Considerăm ca această acțiune să fie una benefică și cu rezultate foarte bune”, a spus aceasta.
Acțiunea a continuat și în stradă, oamenii legii împărțind diferite materiale informative oamenilor din centrul Târgu Jiului. Cetățenii s-au arătat încântați de această inițiativă.
”Este o acțiune foarte bună. Ar trebui promovată cât mai mult, în special în școli, dar și părinții ar trebui să fie informați mult mai mult. (...) Inițiativa este bună, dar trebuie să se termine nebunia asta de pandemie. Școala este baza educației pentru a dispărea delicvența. Avem nepoți, ne este teamă, vă dați seama”, au spus câțiva târgujieni.
La conferință au participat:
-Mugurel Ghiță – Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR
-Decebal Drăghiea – comisar-șef de poliție IPJ Gorj
-Cosmin-Mihai Popescu – președinte CJ Gorj
-Cosmin Pistol – prefectul județului Gorj
-Laurențiu-Claudiu Diaconescu – director general DGASPC Gorj
-Lidia Bîrsanu – psiholog DGASPC Gorj
-Ionuț Pigui – șef prevenire criminalitate IPJ Gorj
-Maria Cochină – inspector general ISJ Gorj
-Eugen Țambrea – inspector șef IJJ Gorj
-Florin Băluță – director executiv Poliția Locală Târgu-Jiu.