Cele mai bogate surse de colagen din bucătărie

Colagenul din piele se pierde odată cu înaintarea în vârstă dar e bine de știut că poate fi păstrat mai mult timp cu ajutorul alimentației. Există o serie de alimente care sunt bogate în colagen și ar fi bine să fie incluse în meniu.

Printre cele mai bune alimente bogate în colagen pe care trebuie să le adăugați în alimentație pentru a vă crește aportul de colagen se numără supa de oase dar și multe alte alimente.

Oasele de vită sunt una dintre cele mai importante surse de colagen de pe piață. Și dacă sunteți în căutarea pentru mai mult colagen de tip I (tipul de colagen care joacă un rol important în sănătatea pielii, părului și unghiilor), atunci supa de oase de vită este o alegere demnă, deoarece este o sursă excelentă de colagen de tip I.

O altă sursă comună și bogată de colagen sunt produsele secundare de porcine. Interesant, colagenul de porc seamănă foarte mult cu colagenul uman, motiv pentru care este adesea folosit în mediile de îngrijire a sănătății pentru repararea și întărirea pielii, rănilor și tendonului.

Spre deosebire de alte surse animale de colagen, colagenul de pește este concentrat în oase, piele și solzi. Așadar, dacă parcurgeți întregul traseu alimentar pentru colagen, alegeți un pește în care veți mânca de fapt majoritatea sau tot peștele, cum ar fi sardinele. De asemenea, dacă gătiți celălalt pește, cum ar fi fileurile de somon, cu piele și apoi mâncați pielea, ar trebui să obțineți și un pic de colagen din asta.

Colagenul de tip I este concentrat în mod natural în organe. Dacă organele animalelor, cum ar fi ficatul, inima, creierul și rinichii, nu fac parte din dieta dvs., nu vă faceți griji: există și alte modalități de a introduce colagenul de tip I în dieta dvs., deoarece se găsește și în piele, oase și ligamente.

Fructele de padure sunt și acestea o sursă bună de colagen.

Afine, zmeură, căpșuni sau mure, toate sunt o modalitate excelentă de a adăuga vitamina C în dieta dvs., un nutrient care vă ajută corpul să construiască colagen. 

Aplicarea gelului de aloe vera este utilă atunci când ai de-a face cu o arsură solară, dar consumul de aloe este o altă modalitate de a primi beneficii pentru pielea noastră. Un studiu din 2020 publicat a constatat că dozele mici de aloe au crescut conținutul de colagen în stratul dermic al pielii (stratul mijlociu). Studiul afirmă că un aport zilnic oral de 40 de micrograme de aloe a ajutat la creșterea funcției de barieră a pielii, crescând umiditatea și elasticitatea acesteia.

Vizualizări: 1,088

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: