Cel mai romantic loc din Oltenia, născut din dragoste pentru Craiova

Un castel medieval, un lac imens între două dealuri legate între ele printr-un pod suspendat, o vegetație bogată, cu sute de specii aduse din afara țării și aclimatizate la Craiova. Un hipodrom și o grădină zoologică vin să compleze un loc gândit acum mai bine de un secol să fie cel mai romantic din Oltenia și pe care azi îl cunoaștem sub numele de Parcul “Nicolae Romanescu”. Este numele fostului primar al Craiovei, care a transformat cel mai insalubru loc din oraș într-un loc de poveste. Și a făcut asta din dragoste pentru oraș și pentru oamenii lui, după cum chiar el a mărturisit: “Am iubit Craiova ca pe o mamă și aș putea zice ca pe o iubită pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca în unire și armonie să muncim pentru binele orașului nostru”.

Parcul “Nicolae Romanescu” este cea mai mare zonă verde urbană din Oltenia și se întinde pe aproape o sută de hectare. A fost construit pe locul unde se afla moșia familiei Bibescu, iar unii localnici încă îl știu de Parcul Bibescu.

În anul 1848, moșia familiei logofătului Ioan (Iancu) Bibescu se afla într-o stare de degradare, motiv pentru care a fost cumpărată de Magistratul orașului, cu scopul de a o transforma în parc. Au trecut însă 50 de ani în care au fost alte priorități, astfel că amenajarea grădinii a căzut pe plan secund. Locul a devenit unul dintre cele mai urâte și mai insalubre din Craiova, fosta reședință a familiei Bibescu devenind între timp azil pentru infirmi, iar la marginea moșiei erau grajdurile primăriei.

În 1898, după desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar, a fost votat un proiect de modernizare a oraşului, unul dintre obiective fiind acela de a se înfiinţa parcuri şi grădini. Edouard Redont, un arhitect de origine franceză, a fost desemnat să proiecteze parcul. Construcția parcului a început în 1897 și s-a încheiat în 1903. Parcul a fost inaugurat în 1903 în prezența Regelui Carol I, principelui Ferdinand și premierului Dimitrie Sturza.

Parcul a devenit repede faimos în întreaga Europă, reușind să obțină medalia de aur la Expoziția de la Paris. La acea vreme, ideile peisagistului au fost considerate extrem de îndrăznețe. Francezul Eduard Redont a redesenat lacul, a gândit podul suspendat, a proiectat castelul medieval în apropiere de pod, a adăugat reliefului local dealuri și văi, a improvizat alei, poteci și drumuri de 35 de kilometri lungime.

Redont a adus peste 250 de specii de arbori și arbuști ornamentali, specii care care în mod normal nu cresc în condiţiile climatice ale României.

Parcul a fost realizat în stil romantic. Îl el regăsim stilul impresioniştilor francezi din secolele XVII-XIX, cât şi al pictorilor olandezi.

Podul suspendat este cea mai spectaculoasă construcție, fiind realizat de firma G. Sohier din Paris. Lucrările de zidărie, executarea picioarelor și ancorajul podului au fost date în antrepriză firmei craiovene condusă de inginerul Victor Laugier.

Castelul feudal a fost construit în stil medieval, cu creneluri, donjon, ziduri groase și crăpate. A fost ridicat cu scopul de a ascunde funcționalitatea sa, reprezentând de fapt, turnul de apă, de aici fiind irigate grădinile parcului.

Chioșcul Muzicii sau Chioșcul de fier – a fost construit la Viena, în atelierele de fier forjat ,,August Kitschelt’s Erben” la 1842. A fost amplasat inițial în vechea Grădină Bibescu, iar apoi integrat de Redont în proiectul Parcului Bibescu. Este cea mai veche construcție de acest gen din România.

Domul Belvedere, situat pe colina Carmen Sylva, a fost construit pe un soclu de piatră de la Gura Văii. Aici se află osemintele lui Nicolae Romanescu „edil perseverent și creator, cetățean de onoare al Craiovei”.  Pe  înălțimea  Carmen  Sylva  se  găsește  piatra  funerară  a  revoluționarului Petrache I. Romanescu, tatăl fostului primar.

La marginea de sud-est a parcului era hipodromul, întins pe o suprafaţă de 20 de hectare, cel mai mare din ţară la începutul secolului. Inaugurat în 1903, era folosit pentru curse de trap şi galop. Aici a avut loc primul campionat balcanic de călărie din România. După cel de-al doilea Război Mondial, partea din faţa tribunei a fost transformată în teren pentru concursurile de sărituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfăşurat nicio activitate în cadrul hipodromului, dar parcul este astăzi plin de adolecenții pasionați de role și skateboard.

Grădina Zoologică a fost inaugurată în anul 1906, fiind cea mai veche din țară. Se află lângă debarcader.

Palatul Bibescu se află la depărtare de aleile la care au acces vizitatorii. În iunie 1859, aici a fost găzduit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul vizitei pe care a făcut-o la Craiova. Palatul este renovat în prezent și a devenit imobil de protocol pentru primăria din Craiova.

Vizualizări: 11,202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: