Cea mai simplă metodă de a curăța vinetele coapte în câteva secunde!
Fie că le coacem pentru clasica salată de vinete sau pentru conservele de iarnă, vinetele se decojesc destul de greu după coacere. Există însă o metodă modernă de a curăța vinetele fără prea mare efort dar și ăn timp record.
În România, salata de vinete este una dintre cele mai iubite mâncăruri. Partea cea mai dificilă este însă curățatul legumelor coapte care poate lua mult timp dacă nu știi trucul simplu prin care scapi rapid de coaja vinetelor fără prea mare efort.
Curățarea vinetelor se va face cât sunt încă fierbinți, chiar dacă nu este tocmai ușor. Un truc deja cunoscut este să le puneți pe un tocător și să le ajutați de două linguri, astfel operațiunea va deveni mai rapidă și mai puțin dificilă.
Însă o metodă și mai ușoară, cu un rezultat garantat în doar câteva secunde, este revoluționară și vă scutește de murdăria lăsată după decojire. Vinetele coapte se lasă câteva minute la răcorit, se înfășoară în folie alimentară, apoi se taie capătul dispre codiță. Se strânge ușor vânăta și tot miezul copt va fi împins din coajă.
Odată obținut miezul, se presară cu un praf de sare grunjoasă și se lasă la scurs, înainte de prepararea salatei de vinete (sau a altor mâncăruri).
Atenție, ar trebui să coci vinetele pe un grătar sau pe aragaz, pe o plită de fier și trebuie lăsate până când coaja lor se carbonizează și devine casantă la atingere. Abia după ce vinetele s-au copt uniform le învelești în folie de aluminiu și le lași câteva minute învelite, altfel metoda nu va fi eficientă.
Folosind această metodă, coaja rămâne în folia de aluminiu, în timp ce miezul iese foarte ușor. Singura condiție este ca vinetele să fie foarte coapte pe toate părțile și să te asiguri că sunt bine carbonizate, astfel încât conținutul să iasă ușor.