Ce trebuie să faci dacă mașina scoate fum sau ia foc în trafic!
Dacă ești șofer care petrece multe ore în trafic trebuie să fii pregătit pentru orice evenimente neplăcute. Unul dintre acestea este acela în care mașina ia foc sau scoate fum în trafic, atunci când este recomandat să acționezi, astfel încât să nu te pui în pericol.
Fie că ești șoferul sau pasagerul unei mașinii care începe să scoată fum în trafic, este important să știi cum să acționezi rapid și eficient. Mai întâi, trebuie să fii sigur că este vorba despre o situație de urgență. Dacă fumul iese de sub capotă, atunci poți să consideri că mașina a luat foc. Alt semn relevant este mirosul de ars sau de plastic topit. În aceste situații, nu trebuie să te panichezi, ci trebuie să acționezi rațional, pentru a nu te pune în pericol.
Primul pas în astfel de situații de urgență este să oprești cât mai repede, însă, fără a crea probleme în trafic. Este recomandat să fii cât mai aproape de marginea din dreapta drumului și să oprești motorul. Apoi, trebuie să evacuezi din mașină toți pasagerii și să cobori și tu. Asigură-te că stați cât mai departe de autovehicul. După ce ai verificat starea pasagerilor și ai evaluat situația, poți suna la 112 pentru a cere ajutorul Pompierilor.
În astfel de situații, este important să pui siguranța ta și a celorlalți pasageri pe primul loc. De asemenea, este esențial să reții că nu orice tip de fum este semnul unui incendiu.
De exemplu, dacă fumul este albastru, înseamnă arderea uleiului de motor și indică o uzură la motor. Dacă fumul este negru, poate fi vorba fie despre o problemă la turbocompresor, fie despre un amestec greșit aer-combustibil. Fumul alb, potrivit promotor.ro, poate indica scurgeri de lichid de răcire pe motor.
Indiferent de culoarea fumului, pentru a fi în siguranță, este recomandat să oprești cât mai repede mașina. De asemenea, nu trebuie să încerci să stingi focul, deoarece poate exista inclusiv riscul unei explozii.
Nu trebuie să te întorci după bunurile personale și nici nu trebuie să ridici capota mașinii. De cele mai multe ori, incendiile apărute la motor se propagă în momentul în care este ridicată capota.