Ce știe Weber? Proiect de lege pentru siguranța obiectivelor militare
Deputatul PSD Gorj Mihai Weber și colegul său Alfred Simonis au propus un proiect de lege la Senat, prin care sunt instituite măsuri speciale de protecție pentru obiectivele militare. Scopul acestui proiect este să creeze un mecanism care să asigure protecția obiectivelor militare folosite în activitățile pentru securitatea națională.
Propunerea lor prevede stabilirea, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a zonelor cu regim de protecție specială în extravilanul obiectivelor militare, pe o rază de 2.400 de metri.
Proiectul urmărește să introducă reglementări clare referitoare la activitățile interzise în aceste zone, să oblige autoritățile să integreze aceste informații în documentațiile de urbanism și cadastru, și să prevadă despăgubiri pentru cei afectați de restricțiile impuse prin lege.
Zonele cu regim de protecție specială interzic construcțiile și activitățile care ar putea afecta securitatea obiectivelor militare. Lista obiectivelor militare și a zonelor de protecție se va stabili prin hotărâre a CSAT, iar instituțiile din domeniul apărării și securității naționale trebuie să comunice autorităților locale informații despre aceste zone pentru integrarea lor în documentele de urbanism.
Proprietarii afectați de aceste restricții vor primi despăgubiri, iar detaliile privind evaluarea și plata acestora vor fi stabilite în norme metodologice elaborate de Guvern.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, iar Camera Deputaților va fi responsabilă de adoptarea finală a acestuia.
Consiliile judeţene ale căror teritorii administrative intră sub incidenţa prevederilor prezentei legi au obligaţia:
„a) de a prelua, în documentaţiile de amenajare a teritoriului judeţean, interdicţiile necesare protecţiei obiectivelor militare;
b) de a asigura preluarea, în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente ale unităţilor administrativ- teritoriale ale căror teritorii se află în zona cu regim de protecţie specială, a interdicţiilor necesare protecţiei obiectivelor militare”.
În plus, „autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor ale căror teritorii administrative se află în zona cu regim de protecţie specială au obligaţia preluării, în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente acestora, a interdicţiilor necesare protecţiei obiectivelor militare, în termen de cel mult 60 de zile de la primirea informării prevăzute la art.4 alin. (2)”.
„În termen de 15 zile de la preluarea interdicţiilor necesare protecţiei obiectivelor militare, autorităţile prevăzute la alin. (2) transmit Consiliului judeţean de care aparţin planurile urbanistice şi regulamentele aferente acestora, avizate şi aprobate potrivit legii, în scopul îndeplinirii de către acesta a obligaţiilor”, mai prevede proiectul de lege.
Zonele cu regim de protecţie specială preluate în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente acestora, sunt publicate de către autorităţi pe site-ul propriu, cu menţionarea interdicţiilor instituite.
Prevederile prezentei legi sunt aplicate „inclusiv terenurilor situate în zone cu regim de protecţie specială, trecute în intravilan, pe suprafaţa cărora nu a fost edificată nicio construcţie până la data intrării în vigoare a prezentei legi”, iar „proprietarii imobilelor care au obţinut autorizaţie de construire înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi despăgubiţi în mod just şi prealabil pentru prejudiciile cauzate”.