Ce se întâmplă cu casele vechi din județul Gorj 

Casele bunicilor nu mai valorează nimic. Cel puțin asta se întâmplă în majoritatea comunelor din județul Gorj acolo unde casele bătrânești sunt părăsite sau demolate pentru a se construi altele moderne. Locurile unde casele bătrânești sunt salvate se numără pe degete și vorbim de obicei de cele din zonele cu potențial turistic.




În comuna Godinești un sat întreg cu locuințe vechi este părăsit. Puține case bătrânești din localitate au fost salvate.


"În primul rând am două case bătrânești boierești care sunt întreținute, avem satul Rătez, un sat plin de case vechi aproape toate abandonate, iar în satul Pârâul de Vale numai 2 case bătrânești au fost restaurate. Sunt superbe. A venit cineva din București care a cumpărat una și muncește să o refacă", a declarat primarul Aurariu Coman. 


În majoritatea comunelor casele bunicilor sunt abandonate sau demolate."Casele bătrânești nu sunt puse în valoare. Sunt părăsite și majoritatea s-au distrus. Oamenii au plecat, sau moștenitorii au decis să le demoleze și au preferat să construiască altele de la zero. Nu dau doi bani pe păstrarea tradiționalului, acea formă în lemn, cum o numeau bătrânii: coada de rândunică. Toți acum vor modern, cu materiale de ultimă generație", a declarat primarul din Bolboși, Viorel Rotaru.


Aceeași situație este și în comuna Cătunele. "Nu s-a păstrat nimic. Toți au demolat și au construit altele noi. Nu a încercat nimeni să le recondiționeze sau să le pună în valoare", povestește primarul Florinel Țuilă 


Situația este diferită în zonele cu potențial turistic din Gorj. Aici casele vechi sunt transformate de cele mai multe ori în pensiuni turistice.


"Avem câteva neglijate, le numeri de degete. Sunt multi care le recondiționează, le păstrează arhitectura și le transformă în pensiuni.  Multe case bătrânești au fost salvate cu fonduri europene și sunt puse în valoare. Primesc turiști și sunt o atracție în zona. Oamenii iubesc tradiționalul", a declarat edilul din comuna Arcani, Artistică Daniel Coiculescu.

Vizualizări: 3,738

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: