Ce să faci dacă ești înțepat de o viespe sau o albină!

Numărul înțepăturilor de la diferite insecte crește în perioada de vară, cele mai dureroase dar și periculoase fiind înțepăturile de viespii și albine. Apicultorii au o serie de sfaturi pentru astfel de cazuri dar dacă ești alergic sau simți că se agravează starea de sănătate trebuie să mergi la medic.

Unii apicultori vă sfătuiesc să aveți asupra voastră când ieșiți în natură o tabletă de aspirină. Aceștia confirmă că tableta poate avea rezultate bune în cazul înțepăturilor de albine sau de viespii. Nu e nevoie decât să umeziți comprimatul și să îl puneți pe locul înțepăturii de insectă. Țineți-l timp de un minut și apoi îndepărtați-l de la locul înțepăturii. În acest fel, veți preveni umflarea și durerea, și nu va exista acea mâncărime neplăcută. Înțepătura va deveni foarte repede mai puțin dureroasă iar urma care rămâne este imperceptibilă. 

Oțetul și sucul de lămâie sunt soluții eficiente pentru înțepăturile de albină sau viespe. Ambele conțin un tip de acid care va ajuta la neutralizarea înțepăturii și vor calma pielea.  Înmoaie un șervețel în oțet și freacă zona afectată de înțepătură și poți încerca, de asemenea, să ții șervețelul pe înțepătură și să aplici puțină presiune. Taie o felie de lămâie și așeaz-o direct peste înțepătură, sau stoarce cât de mult suc se poate și înmoaie un șervețel în el, ținând șervețelul peste zona afectată.

Gheața este și ea o altă alegere bună pentru a vindeca o înțepătură de viespe sau albină și a ameliora durerea. Aceasta va ajuta la reducerea umflăturii cauzate de înțepătură și va încetini fluxul de sânge în zonă reducând durerea.  Folosește un singur cub de gheață sau zdrobește vreo două pentru a face o compresă rece pe care o ții pe înțepătură pentru aproximativ 20 minute.

În timp ce remediile naturale ar trebui să ajute și la atenuarea simptomelor și la vindecarea unei înțepături de viespe, în cazul acestora ar trebui să apelezi la medic, mai ales dacă: ai fost înțepat aproape de ochi, în gură sau în gât;  simptomele se agravează sau nu se îmbunătățesc după câteva zile;  dezvolți simptome asemănătoare gripei, cum ar fi umflarea glandelor și febra; crezi că este posibil să fi avut o reacție alergică – adesea indicată de o suprafață roșie și mare de aproximativ 10 cm sau mai mult în jurul înțepăturii sau există semne de infecție, cum ar fi o intensificare a durerii sau umflarea.

Vizualizări: 1,049

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: