Ce rol au factorii genetici în bolile de cancer. Ce spune un medic din Spitalul Târgu Jiu
Cancerul la sân reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor, iar riscul de a dezvolta această afecțiune este influențat semnificativ de factori genetici. Andrada Gheorghe, medic specialist în genetică medicală la Cabinetul de Genetică Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, oferă informații esențiale despre mutațiile genetice care contribuie la riscul de cancer de sân, subliniind importanța consilierii genetice și a testării.
Andrada Gheorghe, specialist în genetică medicală, oferă servicii de consiliere și testare genetică la Cabinetul de Genetică Medicală din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Programările se pot face la registratura ambulatoriului sau telefonic, cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.
Medicul își desfășoară activitatea luni și miercuri între orele 12:00 - 19:00, iar marți, joi și vineri între orele 08:00 - 15:00.
Medicul a furnizat o informare despre factorii genetici care joacă un rol cheie în aproximativ 50% din cazurile de cancer ereditar de sân. Persoanele care moștenesc mutații ale acestor gene au un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer la sân și ovar, precum și alte tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, pancreatic și melanomul. Riscul ca o femeie cu mutații BRCA1 sau BRCA2 să dezvolte cancer de sân în timpul vieții depășește 60%, comparativ cu 12% în populația generală. De asemenea, aceste mutații cresc riscul de cancer ovarian la 10-46%, în contrast cu o probabilitate de sub 1% în rândul populației generale.
Factori care pot indica un risc crescut includ: diagnostic de cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani, istoric de cancer de sân la un bărbat, mai multe rude apropiate cu cancer de sân, în special de gradul I, antecedente de cancer ovarian în familie, cazuri multiple de cancer la aceeași persoană sau tumori în ambii sâni ori istoric familial cu diagnostic de cancer de prostată la bărbați tineri, melanom sau cancer pancreatic.