CE Oltenia pierde pe bandă rulantă procesele cu salariații
Complexul Energetic Oltenia pierde într-o veselie procesele cu angajații cărora le-a modificat unilateral contractele de muncă. Ultima decizie anulată de instanță s-a pronunțat înainte de Crăciun.
„Admite cererea de chemare în judecată. Anulează decizia emisă de președintele Directoratului Societății Complexul Energetic Oltenia SA înregistrată în registrul special nr.4838/30.09.2011. Dispune repunerea părților în situația anterioară emiterii acestei decizii. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, a decis Tribunalul Gorj, decizia fiind deja apelată de juriștii companiei.
Reclamantul este inginer la Biroul Desfacere Vânzări din cadrul Sucursalei Miniere.
La 1 octombrie, inginerul a fost mutat la Compartimentul Desfacere al Unității Miniere de Carieră Roșia-Peșteana, urmând să-și desfășoare activitatea la punctul de lucru în Peșteana, la livrarea cotei de cărbune.
Nemulțumit, bărbatul a dat CE Oltenia în judecată, considerând că „aceasta este o modificare unilaterală a contractului individual de muncă”, prin emiterea deciziei respective modificându-se atât felul muncii, cât și locul și condițiile de muncă, „or acest lucru încalcă prevederile art.41 din Codul muncii, potrivit cărora contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părților”.
Mai mult decât atât, reclamantul a susținut că nu cunoaște motivele care au determinat alegerea sa pentru a ocupa acest post, în condițiile în care mutarea a survenit după ce în prealabil a fost adus de la Peșteana colegul său.
Prin întâmpinarea formulată, CE Oltenia a susținut că locul de muncă al reclamantului a fost stabilit la Sucursala Minieră, care are în componență toate UMC-urile, iar inginerul a mai exercitat atribuții și responsabilități asemănătoare, deținând experiența necesară desfășurării în bune condiții a unei astfel de activității.
Tribunalul Gorj a constatat însă că angajatorul a procedat la schimbarea locului de muncă al reclamantului cu toate că nu a fost aprobată nicio o modificare în privința structurii organizatorice a Sucursalei Miniere și a Unității Miniere de Carieră Roșia-Peșteana. Ba mai mult, salariatului nu i s-a solicitat acordul sub nicio formă, nefiind întocmit și semnat nici un act adițional la contractul individual de muncă în această privință.
„Astfel, potrivit organigramei din luna septembrie 2021, la Biroul Desfacere Vânzări din cadrul Sucursalei Miniere figurau în total 4 posturi, în timp ce la Unitatea Minieră de Carieră Roșia-Peșteana la Compartimentul Desfacere figurau 3 posturi. Potrivit organigramelor pe luna octombrie 2021, la Vânzări figurau în total 3 posturi, în timp ce la Desfacere figurau 4 posturi. Astfel, organigramele celor două unități au fost modificate fără nicio justificare și fără ca societatea să furnizeze explicații în acest sens”, a arătat instanța.
Sentința a fost contestată în ultima zi din an de către reprezentanții CE Oltenia.