CE Oltenia își face propriul mix energetic. Cum va funcționa!

Complexul Energetic Oltenia va polua mai puțin din anul 2026. Este o prognoză pe care o face Sorin Boza, managerul companiei, care a și explicat cum va pune acest plan în aplicare: va crea propriul mix energetic. Concret, Boza vrea să producă energie, pe lângă cărbune, care va rămâne principala sursă, și din investiții în panouri fotovoltaice, grupurile pe gaz sau hidro pe care le are în plan compania pentru următorii ani.

Toate aceste planuri sunt cuprinse în Memorandumul analizat de Guvern. Primele documentații au fost făcute deja, a explicat Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia: “Se demarează lucrările care sunt prinse în Memorandum, în programul de decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, au urgența zero. Am demarat deja studiul pentru grupul de la Craiova și vor demara studiile curând pentru celelalte grupuri”.

Pe lângă grupurile care vor funcționa pe gaz, Sorin Boza a dezvăluit, la Accent TV, și alte resurse pe care le ia în calcul compania pe viitor ca să poată avea propriul mix energetic și să reducă poluarea: „Domnul ministru mi-a atras atenția să demarăm urgent studiile pentru fotovoltaice. Vor fi instalații noi, nu second hand. Vor fi instalații noi care vor fi montate pe gropile noastre de cenușă, din termocentralele noastre Turceni, Rovinari, Ișalnița. Va trebui să respectăm acest program de decarbonare pentru că acesta este viitorul și soluția pentru ca acest Complex să meargă mai departe. I-am spus domnului ministru că îl voi ține la curent cu un raport pe care Complexul îl va înainta pe subiectul de tranziție și pe subiectul de decarbonare. Vorbim de fotovoltaice, de gaz, de cărbunele care rămâne principala sursă de producție, de o investiție în hidro pe care o s-o facem pe râul Jiu. Totul face parte din programul de decarbonare care este principalul capitol din Memorandum”.

Sorin Boza estimează că poluarea va fi redusă considerabil și acest lucru este sinonim cu economia pe care o va face compania energetică privind achiziția de certificate de dioxid de carbon. „În anul 2026, CEO va avea o emisie de CO2 scăzută din acest mix propriu pe care îl vom realiza. 0,6 tone de CO2, o scădere cu aproape 5,6 milioane de certificate de CO2 pe care nu le vom mai plăti, care va duce Complexul Energetic la o stabilitate și la o menținere în piață, alta decât cea pe care o avem astăzi, când emitem 0,92 tone de CO2”, a mai declarat Sorin Boza.

Vizualizări: 5,021

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: