CE Oltenia, creante de peste 1.500 de milioane de lei

CE Oltenia are de încasat peste 1.500 de milioane de lei de la societăți cu capital de stat, cele mai multe în insolvență și faliment, ceea ce face ca recuperarea să fie aproape imposibilă. În aceste condiții, sindicaliștii de la Cariera Roșia trag concluzia că mii de mineri au muncit degeaba câțiva ani.

O situație a creanțelor publicată de Sindicatul de la Cariera Roșia arată că CE Oltenia are de recuperat peste 1.500 de milioane de lei pentru cărbunele livrat și că a constituit provizioane de peste 800 de milioane de lei. Cu excepția a două companii, celelalte sunt în insolvență sau faliment.

Companii în insolvență, mulți bani pierduți

„Cine este de vina pentru aceasta situație, noi salariații sau politicienii din România ultimilor ani? Complexul Energetic Oltenia a pierdut mii de miliarde de lei vechi. Am fost obligaţi de statul român practic să livrăm la RAAN, la CET Govora, deşi ştiam că nu putem încasa banii. Aşa cum am fost obligaţi să facem afacerea Chişcani sau să dăm căldură la Craiova. Statul ar fi trebuit să se implice şi să ajute CE Oltenia să încaseze aceste creanţe, pentru că tot statul a obligat într-un fel sau altul compania să facă aceste afaceri. Practic, am muncit câţiva ani moca“, afirmă liderii de la Roșia, pe Facebook.

În dreptul Termo Craiova apare o datorie istorică de 277 de milioane de lei la data de 15 februarie 2017 și o creanță curentă de 30 de milioane de lei. Datoria CET Arad este de 1, 3 milioane de lei, a Colterm de 31 de milioane de lei, Best Recuperare - 20 de milioane de lei, RAAN - 371 milioane de lei, CET Govora - 13 milioane de lei plus 181 de milioane de lei, suma ce face obiectul contractului de transfer al carierelor din Berbești, UATAA - 16 milioane de lei, CET Brașov - 3 milioane de lei și Electrocentrale Oradea 65 de milioane de lei. În total, 1.512 milioane de lei total.

Dintre companiile enumerate mai sus, toate, cu excepția CET Arad și Colterm, sunt în insolvență sau faliment. Compania a constituit provizioane de 834 de milioane de lei, considerând că aceasta este suma pe care nu o va mai recupera.

Vizualizări: 2,313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: