CE Oltenia are buget rectificat: venituri mai mici, profit mai mare!
Guvernul a adoptat ieri Hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2013 pentru Complexul Energetic Oltenia. Potrivit datelor furnizate de guvern, CE Oltenia şi-a redus atât veniturile, cât şi cheltuielile, cu circa 15% faţă de cât se prognozase iniţial. Surprinzător este însă faptul că profitul estimat a se obţine este mai mare în bugetul rectificat, decât în cel iniţial.
Guvernul a dat ieri publicităţii puţine date legate de bugetul rectificat al Complexului Energetic Oltenia. Veniturile totale estimate în bugetul rectificat se ridică la 4.838.358 mii lei, iar cheltuielile totale la 4.658.193 mii lei. Asta în condiţiile în care veniturile estimate la începutul anului se ridicau la 5.688.493 mii lei, iar cheltuielile la 5.508.493 mii lei. Asta înseamnă o scădere de circa 15% atât la capitolul venituri, cât şi la cheltuieli, deşi având în vedere că producţia s-a redus cu mult mai mult, şi acest buget rectificat s-au putea să fie unul înşelător.
Profit mai mare, prime deloc
Interesant este că în bugetul rectificat se estimează obţinerea unui profit de 180.165 mii lei, mai mare decât cel estimat iniţial, de 180.000 de lei. Profitul este un criteriu pe baza căruia Laurenţiu Ciurel şi echipa sa îşi vor putea lua bonusuri imense la închiderea exerciţiului bugetar.
Profitul nu contează însă atunci când este vorba de bonusurile salariaţilor, care au fost condiţionate de administraţie de vânzarea de energie. Chiar directorii au fost cei care nu au reuşit să vândă energie, dar de pierdut nu au ei, ci minerii şi energeticienii.
Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a vorbit la TV Sud de noi motive pentru care primele de sfârşit de an nu prea pot fi date. Ciurel susţine că o instanţă de judecată a stabilit că fosta conducere a SNLO a majorat ilegal fondul de salarii cu 5 milioane de lei, bani care trebuie recuperaţi şi restituiţi către bugetul de stat. "Ar trebui să luăm câte 600 de lei la toţi foştii angajaţi SNLO până în sărbători. Dacă nu se întâmplă până pe 31 decembrie, legea spune că actuala conducere ar fi pasibilă de închisoare de la 6 luni la un an pentru neexecutarea deciziilor Curţii de Conturi. O să recuperez banii de la cei care se fac vinovaţi, de la Consiliile de Administraţie, AGA", a explicat Ciurel.
Mai mult, acesta susţine că societatea trebuie să dea statului alte opt milioane de lei, după ce instanţa a stabilit că sponsorizările către Pandurii au fost ilegale. O altă instanţă a decis că societatea nu poate recupera banii de la clubul de fotbal, astfel că şi de această dată Ciurel vrea să se îndrepte împotriva fostelor conduceri ale SNLO şi complexurilor energetice.