CE Oltenia anunță la Bruxelles reducerea cu o treime a grupurilor pe cărbune
Publicația economica.net a aflat detalii despre schema de sprijin despre care managerul Complexului Energetic Oltenia ne tot spune că este secretă. Potrivit publicației, pentru a convinge oficialii de la Bruxelles să aprobe schema, a fost prevăzută retragerea din exploatare a unor grupuri pe lignit cu o putere instalată totală de 945 MWh.
Asta înseamnă cam o treime din puterea instalată totală, adică o reducere de la 3.240 MWh până la 2.295 MWh.
Complexul Energetic Oltenia are patru termocentrale, la Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II. În locul grupurilor pe cărbune vor apărea grupuri noi pe gaz, primul dintre ele urmând a fi disponibil din 2024. Planul este gândit pe o perioadă de zece ani, timp în care CE Oltenia ar urma să primească un sprijin de peste două miliarde de euro pentru plata certificatelor.
Planul administrației și al guvernanților este ca termocentrala Rovinari să rămână peste zece ani cu trei grupuri pe cărbune. Termocentrala Turceni ar menține patru grupuri până în 2025, iar din 2026 un grup pe cărbune va fi închis și va fi pornit un altul pe gaze.
La Ișalnița sunt două grupuri, dintre care unul va funcționa de la anul în viitoarea piață de capacități, până în 2025, iar din 2026 va fi retras din exploatare. Tot atunci va fi pornit la Ișalnița un nou grup pe gaze.
La Craiova II, capacitățile pe cărbune vor fi închise din 2024, în acel an estimându-se că va fi pornit un grup pe gaze cu o putere de 200 MWh.
Pentru asta compania trebuie să facă investiții de 560 de milioane de euro.
“În total, după toate aceste închideri de capacități pe cărbune și punere în funcțiune de grupuri pe gaze, emisiile de CO2 combinate ale întregului complex vor scădea de la 0,91 tone de C02/MWh, în 2019, la 0,77 tone, în 2030”, se arată în articolul din economica.net. (A.A.)