Ce i-a cerut prefectul șefei AJPIS Gorj

Prefectul județului Gorj le-a cerut celor de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj să facă un ghid simplificat pentru ca toate centrele sociale unde au fost descoperite probleme la controalele din această lună să treacă în legalitate. Două azile au fost închise după ce s-a descoperit că funcționau fără avizele necesare. O situație despre care prefectul Iulian Popescu, de exemplu, are suspiciuni că nu a fost o surpriză pentru conducerea AJPIS, care, de altfel, este vizată și de verificări ale Corpului de Control.

Prefectul a participat la câteva verificări și susține că, în centrele din Gorj, nu au fost probleme atât de grave ca în alte azile din țară, și că vârstnicii sau copiii nu au fost maltratați, dar că nu poate tolera încălcarea legii.

E motivul pentru care două azile clandestine au fost închise. Unul funcționa de la începutul acestui an, iar cel de-al doilea era deschis din aprilie, anul trecut. În mod surprinzător, cei care verifică aceste centre nu știau de existența celor două azile din Țicleni și Târgu Jiu.

„Suntem la mijloc. Am fost la aceste centre clandestine, am fost și la un centru al DGASPC. Nu am găsit situații în care condițiile de acolo pot pune în pericol sănătatea sau viața beneficiarilor, a bătrânilor, în special, dar nu pot să tolerez lucruri care nu sunt în afara legii. Nimeni nu își asumă acest risc, că ar putea exista situații în care bătrânii să fie, Doamne ferește, maltratați. Nu cred că avem situațiile grave în Gorj, cum am văzut la Ilfov, nu am văzut așa ceva. Dar nu putem tolera existența în afara legii”, a spus prefectul județului Gorj, într-o emisiune la Radio Infinit.

Iulian Popescu a adăugat că a solicitat celor de la AJPIS să organizeze întâlniri cu autorități locale, prestatori de servicii, oameni din asistența socială pentru ca problemele depistate acum să fie rezolvate.

„Am cerut AJPIS să elaboreze un ghid simplificat, pași foarte succinți pentru trecerea în legalitate și am solicitat ca, în următoarea perioadă, să existe discuții care vor fi încurajate de Prefectură. Cu primării, cu prestatorii de servicii, cu oamenii care lucrează în sistemul de asistență socială. Am suspiciuni că ei, de la AJPIS, știau de aceste azile. Sunt anumite informații care nu se leagă și mi se pare absurd să nu știi de aceste centre. Nu o văd ca pe o explicație. Nu am o dovadă concretă, dar nu am o garanție că AJPIS nu știa”, a mai spus Iulian Popescu.

45 de centre sociale au fost verificate, în județul Gorj, în ultimele zile. Au fost date zeci de amenzi în valoare de peste 200 de mii de lei și s-a întocmit și un dosar penal pentru fraude economice, în cazul azilului clandestin descoperit la Țicleni.

Vizualizări: 2,186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: