Ce i-a cerut Cosmin Popescu ministrului Energiei și cum a reacționat acesta
Cosmin Popescu i-a solicitat ministrului Energiei suspendarea planului care pune cruce mineritului și să aloce bani pentru refacerea perimetrelor miniere închise. Președintele Consiliului Județean Gorj a semnalat și că nici el, nici parlamentarii n-au fost consultați înainte de parafarea Programului Național pentru Redresare și Reziliență. În replică, Virgil Popescu a transmis că planul aprobat la Bruxelles a fost pus cu copy-paste în PNRR.
Cât privește sfârșitul energiei pe cărbune în România, rămâne tot 2032 deși ministrul s-a bătut cu pumnii în piept că nu se închide nicio capacitate pe cărbune. Se știe deja că acum doar criza energetică mondială și războiul de la graniță au făcut ca statul român să se reorienteze și să devieze de la programul stabilit inițial și, în loc de închideri de capacități și disponibilizări, să facă angajări și să funcționeze la capacitate maximă.
"Eu nu am fost întrebat, colegii mei parlamentari nu au fost întrebați și ne-am trezit cu acele prevederi in acest plan. Acum avem decizii de comisii interministeriale, de comisii de analiză din care fac și eu parte, dar aceste comisii trebuiau făcute înainte de a fi înaintat un program național de redresare și reziliență către Comisia Europeană. De asemenea, vă rog să analizați alocarea resurselor financiare pentru a asigura o închidere corectă a perimetrului minier. Unele se închid de la sine pentru că își epuizează resursa, altele vor fi închise ca urmare, în viitor, a anumitor factori tehnici, dar avem nevoie de susținere pentru că nu putem să lăsăm perimetrele miniere închise de izbeliște. Nu numai că arată rău, dar vor crea probleme în viitor", a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
În replică, ministrul Energiei a declarat că în PNRR a fost notat cu copy-paste planul de restructurare aprobat deja de Comisia Europeană. "Cred că s-a făcut o confuzie. În PNRR, este replicat planul de restructurare a CEO. Nu e nimic în plus. Este deja discutat să putem muta orice termen dorim cu privire la conservarea sau oprirea unor capacități de producție. Totul merge înainte indiferent de jaloanele din PNRR", a spus Virgil Popescu.
Acesta a mai explicat că dacă nu ar fi fost sprijinit în ultimii ani, Complexul Oltenia ar fi avut aceeași soarta ca Hunedoara. "În Oltenia, se produce majoritatea energiei de care România are nevoie. Este un zbucium foarte mare în Gorj și e momentul să spunem lucrurilor pe nume. Ce s-ar fi întâmplat cu CEO în 2020 dacă nu alocam de la Guvern acei 250 de milioane de euro ca ajutor de salvare pentru certificatele de CO2. În 2021, am alocat alte 250 de milioane de euro. Mai vorbeam azi de CEO? Era exact ca în Hunedoara, când niște oameni iresponsabili au dus în faliment Complexul Energetic Hunedoara. Ce s-ar fi întâmplat planul de restructurare și anul acesta Guvernul n-ar fi alocat 500 de milioane de euro pentru CEO? Un miliard de euro s-au alocat pentru Complexul Energetic Oltenia pentru că este important. Este nevoie de o schimbare. E nevoie și de cărbune, și de gaz, și de resurse regenerabile. Nu se va închide absolut nicio unitate de producere a energiei pe bază de cărbune. Asta am decis în legea decarbonării. Am lucrat împreună cu colegul meu Mihai Weber la această lege", a declarat ministrul Energiei, la Târgu Jiu.
Cât privește sfârșitul energiei pe cărbune, rămâne cum s-a stabilit. "2032 rămâne termenul. Planul de restructurare este 2026. La sfârșitul lui 2026, vom avea producție de energie pe bază de cărbune, gaz și regenerabile. 2032 este un fel de phase out. România nu va mai produce energie pe bază de cărbune. Acest termen nu intră în discuții în momentul de față. Haideți să vedem ce se întâmplă până în 2032. Orice Guvern va veni și dacă situația se va înrăutăți, poate să ia orice decizie", a mai spus ministrul.