Cătina din Gorj ia calea exportului. Unde se află cea mai mare plantație din România

Proprietăţile pe care le are cătina fac ca planta să fie extrem de căutată în România, dar mai ales peste hotare. Fructele ajung pe mesele şeicilor din Dubai, în Japonia, Germania şi nu numai. Spre exemplu, un om de afaceri din Gorj a pus bazele uneia dintre cele mai mari plantaţii de cătină din Europa de Est, iar comenzile sunt pe bandă rulantă.

Cu efect de antioxidant, antiinflamator şi energizant, cătina este tot mai căutată în perioada de pandemie. Din plantaţia de aproape 50 de hectare din satul  gorjean Cojani, pleacă spre export zeci de tone de cătină din care se prepară suc şi nectar BIO. Cele mai multe vânzări au fost peste hotare, în state precum Germania, Franţa, Japonia, dar şi în Emiratele Arabe.

Antreprenorul trimite şi miere şeicilor din Dubai. ”Anul trecut am vândut în Germania, Austria, Franţa şi Italia. Am vândut şi în Dubai şi Japonia. Noi avem şi 180 de familii de albine undeva aici la munte. Acolo unde îmbuteliem sucurile, la Vălenii de Munte. Mierea ajunge la şeic, pentru că trimitem în fiecare an”, spune Ilie Potecaru, antreprenor.

Cel mai căutat produs este nectarul de cătină, mai ales în străinătate. ”Cel mai căutat produs este nectarul de cătină cu miere de albină de la stupii noștri. Anul acesta estimăm undeva la 800 de litri de nectar să vindem în Dubai.  Am avut niște discuții săptămâna trecută, le-am trimis mostre şi se pare că este exact ce trebuie”, mai spune Potecaru.

Pentru a culege cătina, antreprenorul a angajat mai mulţi oameni chiar din satul respectiv. Bărbatul spune că cele mai multe vânzări sunt pe perioada pandemiei, iar acum solicitările sunt mult mai mari decât producţia.

”Pe pandemie au crescut vânzările. Acum doi ani, deşi am vândut destul de bine, am rămas cu câteva tone pe stoc. Anul trecut am vândut foarte mult, iar anul acesta nu am ce să vând”, mai declară Potecaru.

Localnicii nu sunt pentru prima dată când participă la culesul cătinei şi spun că procedeul nu este complicat. ”Tăiem creanga şi recoltăm ce e subţire, ce e gros dăm în altă parte. Nu avem voie să punem grosul. Eu am doi ani de când lucrez aici”, a spus o muncitoare.

După ce se culege, cătina este depozitată pentru o perioadă scurtă la minus 44 de grade Celsius, iar mai apoi fructul se păstrează la o temperatură de -25 de grade Celsius, după care ia calea exportului. Un litru de ulei de cătină pură ajunge să coste peste 200 de euro.

Vizualizări: 1,797

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: