Câți urși sunt în pădurile din Gorj
În pădurile din județul Gorj sunt de două ori mai mulți urși decât ar trebui. Efectivul optim este de 140 – 150 de urși, dar, în păduri, după ce au fost făcute monitorizări, a rezultat că sunt circa 300 de urși. Este și motivul pentru care, în căutare de hrană, tot mai mulți au coborât spre gospodăriile oamenilor din mai multe localități.
Prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, a explicat care este efectivul de urși din județ: „La nivelul județului Gorj, efectivul optim ar fi undeva la 140 – 150 de urși. În urma monitorizării efectivelor, s-a constatat faptul că sunt în jur de 280 de urși. Sunt alte județe care au un număr mult mai mare. Asupra ursului nu se poate interveni oricum, fiind protejat de lege”.
Nu de puține ori, în ultimele două luni, au fost situații în care urșii au fost surprinși pe ulițe, în grădinile oamenilor ori au rămas blocați în laț sau garduri de sârmă. Prefectul a sfătuit din nou gorjenii să nu se apropie de animalele sălbatice pentru că sunt periculoase, pot deveni oricând violente și să anunțe forțele de ordine care intervin în astfel de cazuri. „De câte ori apare o astfel de situație trebuie acționat rapid. Există și mai multe tipuri de situații. Situația în care un urs este prins în laț, am avut astfel de cazuri, trebuie tranchilizat și transferat în mediul său natural, în pădure. Mai este situația în care urșii sunt răniți, cum a fost cazul de la Harghita și se intervine rapid atunci prin tranchilizare, transfer într-un cabinet specializat unde să se intervină din punct de vedere medicale. Mai sunt situații când ursul circulă liber prin comunități și atunci poate deveni foarte periculos”, a mai spus prefectul, la N Sat TV.
În ultima perioadă, mai mulți urși au fost văzuți în comunele Schela, Stănești, Lelești ori Alimpești. La fața locului, au fost chemați jandarmi, polițiști, cei de la Direcția Silvică și medici veterinari care au tranchilizat urșii, iar apoi i-au dus înapoi în pădure.