Cabanieri revoltați pe Aparegio: E inadmisibil să oprească apa!
Peste 100 de cabanieri din Rânca sunt revoltați după ce au fost anunțați că există riscul să rămână fără apă în plin sezon. Proprietarii de cabane și pensiuni din stațiune au semnat o petiție în care își exprimă revolta față de anunțul celor de la Aparegio și cer să se caute soluții pentru lipsa apei din stațiune astfel încât să nu piardă turiștii. Pe de altă parte, Aparegio a anunțat că începând de vineri trimite zilnic 40 de angajați în stațiune ca să încheie contracte cu cabanierii branșați ilegal.
Reprezentanții Aparegio au anunțat cabanierii că riscă să rămână fără apă la robinete din cauza problemelor identificate la rețeaua de alimentare cu apă și a faptului că sunt multe cabane care consumă apă, dar care nu plătesc facturile.
Unul dintre cabanierii semnatari ai acestei petiții a explicat că s-ar putea căuta soluții mai ales acum când, doar de Crăciun și Revelion, sunt așteptați în jur de 5.000 de turiști în stațiune. „S-a făcut o petiție pentru a nu opri apa în Rânca, așa cum au propus cei de la Aparegio, să fie cu program. Cum să oprească apa când noi nu am avut apă de ani de zile? Acel strop care mai venea îl captam în timpul săptămânii pentru a fi furnizată apa cu hidrofoare și acum vor să oprească și acel puțin pe care îl aveam”, a spus Tomiță Gavrilă.
Acesta a mai adăugat că reprezentanții Aparegio ar fi avut timp să rezolve problema apei de când au preluat sistemul din Rânca: „Trebuia să aibă o echipă care trebuia să muncească acolo cel puțin opt ore pe zi, să aibă personal detașat să vadă unde sunt adevăratele probleme. Cu atâtea izvoare în zonă, mai sunt și altele care nu sunt captate, să facă program de restricționare a apei. E inadmisibil să vină cu două săptămâni înainte să spună că vor fi restricții de apă și că nu va fi apă în iarna aceasta”.
Tomiță Gavrilă a explicat că s-au făcut mii de rezervări deja în cabanele și pensiunile din Rânca. În tot acest sezon, estimează că vor veni în zona de munte a județului Gorj în jur de 100 de mii de turiști, la fel ca și anul trecut. „Din 24 decembrie până la sfârșitul lunii februarie, vor veni în jur de 100 de mii de oameni în stațiune. Dacă acești oameni nu contează pentru președintele Consiliului Județean Gorj, pentru Ministerul Turismului înseamnă că de-asta se orientează ceilalți să meargă în Bulgaria, Elveția, Austria. Au fost oameni nevoiți să cumpere apă de la magazin pentru strictul necesar. Nu e normal să cărăm apa și să o vărsăm într-un bidon de 200 de litri, în drum, de acolo să o pompăm în bazinul cel mare și de acolo, cu un hidrofor ajunge la chiuvetă. Nu mi se pare normal. Problema trenează de cel puțin 4,5 ani”, a mai declarat cabanierul.
Operatorul de apă-canal Aparegio Gorj SA anunță că vineri va avea 40 de angajați în stațiunea Rânca, în scopul verificării instalațiilor de apă, căminelor de vane, precum și a manevrării acestora, dar și pentru încheierea contractelor de furnizare a apei potabile și canalizare menajeră cu toți utilizatorii din zonă.
Vor participa la această acțiune: șefii Centrelor de Exploatare și Distribuției a Apei din Târgu-Jiu, Târgu-Cărbunești, Bumbești-Jiu, Novaci, personalul specializat pentru încheierea contractelor de furnizare a apei și specialiștii pentru probleme tehnice. În cadrul acțiunii vor fi folosite și utilajele operatorului de apă și canal, anunță compania într-un comunicat.
„În cadrul verificărilor menționăm că utilizatorii care nu au contract cu operatorul vor trebui să intre în legalitate, în caz contrar vor fi debranșați de la rețeaua de alimentare cu apă“, menționează sursa citată.
Acțiunile vor continua sâmbătă și duminică, dar și în perioada următoare. Aparegio a preluat în toamnă rețeaua de apă-canal, dar multe cabane sunt branșate ilegal.