Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Câteva ore de greva foamei la CEO. Miner: S-au dat clase doar pe pile!

Zece mineri au ajuns la limita răbdării şi au intrat miercuri în greva foamei chiar în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia. Ortacii erau nemulţumiţi că salariile lor nu au mai crescut de zece ani, iar banii pentru armonizarea lefurilor mici din companie au fost împărţiţi nedrept. Protestul a încetat după câteva ore, în urma discuțiilor purtate cu membrii Directoratului CE Oltenia, în prezența liderilor sindicali.

Minerii care au protestat la Târgu Jiu lucrează la Cariera Roşiuţa. Oamenii spun că muncesc în condiţii grele, în nămol până la genunchi şi nu sunt deloc răsplătiţi pe măsură. „E bătaie de joc! Au dat cui au vrut bani şi clase. Noi muncim în condiţii grele, prin nămol. Ne intră piciorul în nămol, îl scoatem din nămol fără cizmă. Nu ştiu cum s-au făcut listele. S-au dat bani în plus şi clase doar pe pile şi relaţii şi pe cunoştinţe. S-au majorat salarii pentru soţiile directorilor, soţiile inginerilor sau la lipitorii de afişe”, a spus unul dintre protestatari. „A fost vorba că se vor majora salariile pentru cei cu clasele mici, dar au primit bani mai mulţi tot cei cu clasele mari. Sunt mulţi care sunt nemulţumiţi. Nu mi-e frică să-mi cer dreptul. Am ieşit din schimbul trei ca să stăm în greva foamei. Sunt condiţii grele în carieră. Să ajungi după 20 de ani să ai salariu de 19 milioane, nu e corect. Asta în timp ce şefii noştri au sute de milioane. Trebuie să rezolvăm ceva că nu se mai poate”, a spus Ion Neamţu, alt protestatar.

La protestul extrem a aderat şi Elena Ciocâltea, una dintre cele cinci femei care lucrează în carieră. De profesie, maşinistă, dar, de nevoie, face orice. Chiar şi muncă grea. „Eu stau în praf de cărbune, praf de steril, şi nămoale până la genunchi. Nu se poate aşa ceva. Trebuie să se facă ceva! Am ajuns la disperare. Nu mai putem. Suntem cinci femei care lucrăm pe schimburi la Cariera Roşiuţa şi tot timpul am fost înjosite. Am colege care stau la birou, plimbă câte o hârtie dintr-o parte în alta şi au zeci de milioane de lei (n.r. lei vechi) salariu”, a spus, printre lacrimi, femeia. Are doi copii acasă. Salariul minim pe economie e prea puţin, spune femeia care are peste 20 de ani de vechime la CEO.

Minerii au refuzat să meargă la discuţii cu oficialii companiei fără liderul de sindicat Nicu Bunoaica. Acesta era la serviciu şi i-a anunţat că va veni la negocieri după ce va ieşi din tură.

Protestul a încetat după câteva ore. „Greviștii de la Roșiuța au expus problemele care nu sunt numai ale lor, ci și ale colegilor lor. Au fost susținuți și de liderul Federației Energetica. Cei din conducere au înțeles problema și o vor rezolva în sensul bun. Adică se va ține cont la negocierea care se face acum, pentru că oamenii nu puteau rămâne cu acele clase. La mine, la Lupoaia, nu sunt astfel de situații”, a spus Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013. Bunoaica a ținut să îi felicite pe protestatari, despre care a spus că sunt „niște luptători”, și a acuzat faptul că la Roșiuța clasele de salarizare au fost date după cum a dictat liderul de sindicat Nelu Roșca.

Vizualizări: 2,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: