Cât trebuie să achite românii pentru un an de vechime în muncă
Salariul minim pe economie a crescut, începând cu luna ianuarie. În acest context, a crescut și suma pe care românii trebuie să o achite dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.
Cetăţenii care nu au atins stagiul minim de cotizare, pot cumpăra vechime: „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, conform OUG 163/2020.
Salariul minim pe economie este de 3.000 de lei, iar contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei, cât era în 2022, la 750 lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an. Suma poate să fie achitată integral sau eşalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpăraţi până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august, scrie digi24.ro .