Cât timp se fierbe dulceaţa şi gemul
Oricine poate pregăti acasă dulceaţă de fructe sau gem Trebuie doar să fi atent la câteva reguli și să urmezi pas cu pas câteva instrucțiuni simple.
Mai întâi trebuie să ştim diferența dintre gem și dulceață. Primul se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahăr. Compoziția este apoi dată la fiert și trebuie să aibă un procent măcar de 80% din fructe. Trebuie știut că gemul are o compoziție mai vâscoasă și, spre deosebire de dulceață, trebuie turnat în borcane cât e cald.
Dulceața se obține prin fierberea fructelor întregi, peste care se adaugă zahăr. Compoziția este mai dulce decât gemul. La gem se pun circa 300 gr de zahăr la un kg de fructe, pe când la dulceață se adaugă aproximativ 500 gr de zahăr la un kg de fructe.
Poți alege orice fructe dorești. Important este ca ele să fie proaspete, de sezon și coapte, deoarece dulceața va ieși mult mai delicioasă. O altă regulă este să nu culegi fructele pe timp ploios, fiindcă acestea vor acumula multă umiditate și se vor răsfierbe în procesul de preparare.
După ce ai ales fructele, poți trece la preparare. Mai întâi, fructele se spală, după care sunt presărate cu zahăr şi se lasă timp de aproximativ trei ore. Vasul în care prepari dulceața trebuie să fie cât mai încăpător, dar nu prea înalt, deoarece lichidul trebuie să se evaporeze cât mai repede. De asemenea, acesta trebuie sa fie foarte curat. Nu este recomandat ca acesta să prezinte depuneri de calcar sau rugină.
Urmează fierberea siropului. În vas se adaugă zahărul, apa și se fierbe până la topirea zahărului. Ulterior, se pun fructele și se lasă să fiarbă. În primele 5-10 minute, focul trebuie să fie mic, pentru a nu se forma multă spumă. În cazul în care se formează, aceasta trebuie îndepărtată. Iar pentru a evita zbârcirea fructelor, la fiecare 5-7 minute dulceața trebuie dată de pe foc. Produsul se fierbe până când observi că fructele nu plutesc deasupra, ci uniform în sirop. Unele fructe, de exemplu merele, caisele, prunele şi gutuile după fierbere devin transparente. După ce s-a fiert, dulceața se lasă pentru ceva timp sa se răcorească. După ce s-a răcit, dulceața se toarnă în borcane curate și uscate.