Sfaturi pentru a alege cel mai bun espressor cafea pentru tine
Cumpărarea unui espressor cafea bun nu este atât de ușoară. Unele par a fi perfecte la prima vedere, dar uneori este nevoie doar de câteva utilizări pentru ca partea de jos să înceapă să se lipească. Rezultatele testelor și sfaturile noastre vă vor ajuta să evitați o achiziție greșită și să vă păstrați aparatul de cafea espresso în stare bună.
Alegeți un aparat manual sau automat?
Aparatele de cafea espresso prepară cafeaua prin percolare la presiune înaltă, adică apa fierbinte este difuzată rapid în cafeaua măcinată sub o presiune de cel puțin 9 bar. Rezultă o cafea cu aromă intensă și un strat fin de spumă. Un espressor cafea poate fi manual sau automat. Cele dintâi fac mai ușor decât altele să determine gustul cafelei.
Mașină de capsulă
Cu un aparat cu capsule, tot ce trebuie să faceți este să introduceți o capsulă în aparat, iar cafeaua este pregătită complet automat. Prin utilizarea diferitelor capsule, puteți varia gusturile și tipurile de cafea (espresso, lungo, cappuccino, latte). Tipul de capsule care pot fi utilizate depinde de aparatul ales (Nespresso, Dolce Gusto).
Mașină cu piston
Cu o mașină cu piston, cafeaua este pregătită complet manual, ceea ce înseamnă că este nevoie de multă manipulare. Este recomandabil să vă cumpărați singur o râșniță de cafea pentru a măcina exact cantitatea de cafea pe care o doriți, cu nivelul de măcinare pe care îl doriți dumneavoastră, de la foarte fin la mai grosier. Apoi trebuie să turnați această cafea măcinată în filtru, să apăsați bine, să verificați presiunea apei și să faceți spumă de lapte. De multe ori este nevoie de puțină practică și de câteva încercări înainte.
Mașină automată
Aparatele de espresso complet automate combină confortul aparatelor cu capsule cu rezultatele personalizate ale aparatelor cu piston. Boabele de cafea sunt măcinate la finețea de măcinare pe care o stabiliți dumneavoastră și puteți, de asemenea, să determinați puterea și tipul de cafea. Aparatul face restul în mod complet automat. Unele modele vă permit să selectați și să stocați în aparat puterea și măcinarea cafelei preferate.
Întreținere ridicată sau redusă?
Un tip de mașină de espresso necesită mai multă întreținere decât altul. În cazul unui aparat cu capsule, întreținerea este minimă: recipientul de capsule trebuie doar golit în mod regulat. De asemenea, aparatul trebuie să fie decalcificat în mod regulat, dacă aparatul indică acest lucru. În cazul în care aparatul spumează și laptele, spumiera, rezervorul de lapte sau duza de abur trebuie clătite după utilizare.
De asemenea, mașinile cu piston necesită, în general, o întreținere redusă. După utilizare, este suficient să clătiți și să uscați piesele separate, cum ar fi suportul filtrului și duza de abur (a se vedea laptele spumant). Mașinile cu piston trebuie, de asemenea, să fie decalcifiate puțin mai des decât alte tipuri de mașini.
Mașinile complet automate necesită multă întreținere și curățare. După utilizare, sistemul de lapte trebuie clătit, iar apa, cafeaua și reziduurile care au căzut în tava de picurare trebuie îndepărtate. Se recomandă ca grupul de cafea, partea în care apa este pulverizată pe cafeaua măcinată, să fie scos din aparat în fiecare săptămână pentru a fi clătit și lubrifiat cu unsoare de silicon pentru a se asigura că piesele mobile funcționează corect. De asemenea, cel mai bine este să curățați bine sistemul de lapte o dată pe săptămână. Aparatul trebuie să fie decalcificat după câteva luni și filtrul de apă trebuie înlocuit.
Există, de asemenea, o serie de aparate de pe piață în prezent în care curățarea se limitează la golirea tăvii de picurare și la îndepărtarea reziduurilor de cafea, iar restul se face automat.
Care este prețul unui espressor cafea?
Prețurile unui espressor cafea variază considerabil în funcție de model. Un aparat cu capsule bun pornește de la 50 de euro, iar un aparat cu piston de la aproximativ 100 de euro. Pe de altă parte, o mașină complet automată necesită o investiție semnificativ mai mare. Pentru un aparat de bună calitate, ar trebui să vă așteptați să plătiți cel puțin 300 de euro, dar majoritatea aparatelor costă 500 de euro și mai mult, iar unele depășesc chiar 1.000 de euro.