Case ridicate pentru a fi demolate! Primăria Târgu Jiu, trimisă în instanţă

Compania de Drumuri va da în judecată Primăria Târgu Jiu pentru că ar fi acordat autorizații de construcție pentru 16 case situate pe traseul noii centurii, deși știa că imobilele urmează să fie demolate pentru a face loc variantei ocolitoare a oraşului. Compania vrea acum să recupereze și o parte din despăgubirile pe care le va acorda acestor proprietari. Este vorba de peste trei milioane de lei. La rândul lor, reprezentanții Primăriei Târgu Jiu transmit că informațiile prezentate de CNAIR sunt eronate.

Primăria Târgu Jiu a acordat autorizații de construcție chiar și pentru terenurile pe unde se știa că va trece varianta de ocolire. Cel puțin așa motivează oficialii Ministerului Transporturilor proiectul de hotărâre prin care solicită suplimentarea sumelor pentru expropriații de la Târgu Jiu: „Suma globală estimată de 12.471.127,20 lei aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 689/2014 aferentă celor 1137 imobile, va fi suplimentată cu suma de 3.457.850,28 lei rezultată în urma întocmirii raportului de evaluare pentru cele 16 imobile. (...) Cu privire la construcţiile afectate şi care vor fi demolate, menţionam faptul că pentru o serie dintre acestea Primăria Târgu Jiu a eliberat Autorizaţii de construire după emiterea Avizului în ceea ce priveşte traseul «Variantei de ocolire Târgu Jiu» şi chiar după intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 689/2014 şi emiterii Deciziei de expropriere de către expropriator. Menţionam faptul că, Primăria Municipiului Târgu Jiu a emis Certificatul de Urbanism în scopul executării lucrărilor nr. 959/11.06.2009”, transmite, clar, Ministerul Transporturilor.

Buni de plată

Ministerul Transporturilor mai anunță, în aceeași hotărâre, că Primăria Târgu Jiu va fi chemată în instanță, de către Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru a fi recuperată valoarea despăgubirilor aferente tuturor construcţiilor pentru care au fost emise autorizaţii de construire după anul 2009. „În urma dezmembrării imobilelor, s-a constatat că au apărut foarte multe construcții. Nu ne referim doar la case. Oamenii au fose septice, au proprietăți. În momentul în care am ajuns cu constructorul la fața locului, am constatat cu surprindere aceste lucruri. Zona cea mai critică este zona Ana Ipătescu. Acolo avem și acea casă cu autorizație de construire emisă după ce s-a stabilit și s-a blocat culoarul de expropriere”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.

„Informațiile sunt eronate”

Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu nu consideră că ar fi făcut vreo greșeală. Doar situația casei lui Constantin Ancuța, de pe strada Ana Ipătescu, ar fi ajuns să fie construită în baza unei interpretări greșite a angajaților de la Urbanism. „Informațiile prezentate sunt eronate, în sensul că autorizația de construire nr. 464 din 2011 emisă pe numele S. Maria și S. Robert Cosmin a avut la bază avizul favorabil al fostei CNADNR. Autorizația de construire numărul 452/2011 emisă pe numele lui C. Constantin și C. Gabriela se referă la un  amplasament situat la 73 de metri față de culoarul de expropriere transmis de CNADNR. Autorizația de construire numărul 291/2011 emisă pe numele lui Ancuța Constantin a avut la bază interpretarea eronată a Serviciului Urbanism a adresei CNADNR”, a transmis Primăria Târgu Jiu prin purtătorul de cuvânt Anamaria Ianc.

Cine plătește?

Rămâne de văzut dacă acești bani vor fi recuperați de CNAIR de la Primăria Târgu Jiu. „Mi se pare normal să fie recuperați acești bani. Compania a cerut niște bani la bugetul de stat, o sumă pentru aceste imobile ce urmează să fie expropriate. Acum, mergi cu o nouă modificare și trebuie să fundamentezi cumva acest lucru. E normal ca cineva să plătească acești bani. Eu, unul, personal, nu aș fi de acord să fie plătit din banii mei din buzunar”, a mai explicat Cristi Tudor. De asemenea, CNAIR va acţiona în instanţă primăriile Târgu Jiu şi Bumbeşti Jiu pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca urmare a nepredării amplasamentului (imposibilitatea finalizării procedurii de expropriere din cauza lipsei planurilor parcelare) şi a executării lucrărilor în termenele contractuale.

Galerie foto



Vizualizări: 8,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: