Casă reparată pentru doi frați din Bobu. "Era o improvizație"
Este șantier în curtea a doi copii din comuna gorjeană Scoarța. Valentin și Cosmina sunt ajutați de câțiva voluntari să aibă o casă frumoasă. O mână de ajutor promit să dea și autoritățile. Primarul Ion Stamatoiu face demersuri ca familia să rezolve problemele cu documentele de proprietate pentru terenul pe care are casa și să o conecteze la energie electrică.
Cei trei voluntari care au făcut țel comun din a ajuta familia Moraru, din satul Bobu, să aibă o casă așa cum ar trebui, au început deja munca. Joi, în prima zi, au dat jos acoperișul improvizat. Ploua prin el și iarna nu putea nimeni să doarmă acolo pentru că era foarte frig. "Noi încercăm să facem ceva frumos. Când am ajuns la poartă, mă gândeam că nu e asta casa şi e undeva mai sus. Nu credeam că asta poate să fie casa în care locuiesc ei. Nu am cuvinte să spun cum era. Chiar nu cred că cineva dintre noi ar putea să locuiască în asemenea condiţii, cu toate că era foarte curat totul şi de-asta am fost impresionaţi. Nu ai cum să nu ajuţi. Vrem să turnăm stâlpii, centura, să facem alt acoperiş. Noi vrem să facem şi o baie, că este esenţială. Avem o listă de materiale, este acoperită 80%, dar ne mai trebuie multe, pentru că tot timpul apar nevoi. Avem puţine ajutoare, din păcate, dar avem. Noi ne-am luat concediu special pentru ei pentru că altfel nu aveam cum", a spus Cătălin Munteanu, unul dintre voluntarii care au luat atitudine.
Voluntarii au reușit să strângă deja mare parte din materialele necesare pentru refacerea casei. Nicoleta Iftode este economist. Și ea și-a luat câteva zile libere să poată da o mână de ajutor. A mărturisit că povestea celor doi copii a impresionat-o încă din prima zi de când a ajuns la poarta lor. „Nişte prieteni care locuiesc în Anglia ne-au chemat să ducem nişte cadouri unor copii. Avem un prieten la primărie şi ne-a adus aici, la această familie. Am rămas impresionaţi în primul rând de ordinea pe care am găsit-o aici. Toate lucrurile erau puse la locul lor. M-am gândit că merită să ajutăm. Ne organizăm de două săptămâni şi am reuşit cam 80% din ce avem nevoie. Mai avem nevoie de uşi de interior, rigips, de partea de izolaţie a casei, mai avem nevoie de voluntari pentru că noi suntem puţini. Noi vom sta trei zile în care ne propunem măcar să acoperim casa şi să punem geamurile şi uşile. Sperăm să mai găsim doi-trei voluntari până săptămâna viitoare. Era o casă pur și simplu improvizată. Cărămizile proveneau de la demolări și au muncit părinții pentru ele, un perete întreg era format din uși puse una lângă alta”, a mărturisit Nicoleta.
O întâmplare emoționantă s-a petrecut chiar marți. A fost ziua în care Valentin, băiatul cel mare al familiei Moraru, a împlinit 11 ani. Pentru prima dată în viața lui, a primit un tort. "Am fost foarte emoționați. I-am adus cadouri, o bicicletă și un tort. A fost foarte emoționat. A spus că a fost primul tort pe care l-a primit el. Și ne-a mai spus că singura dorință a lui e să aibă o casă frumoasă. Nu ai cum sa rămâi indiferent când vezi așa ceva", a mărturisit și Adelin Cioacă, un alt tânăr voluntar.
Sprijin promit și autoritățile din Scoarța, care cunosc situația familiei și pe care o sprijină de fiecare dată când au ocazia. Cel mai important ajutor ar fi să le introducă și lor curent electric. „Cunoaştem situaţia acestei familii. O sprijinim, localnicii au donat haine, produse alimentare pentru această familie. Noi am încercat să-i ajutăm cu introducerea curentului electric. Nu am putut că nu au acte pe acest teren. Ei şi-au făcut casa pe terenul uneia dintre surori şi încă n-au rezolvat cu terenul. Am intervenit şi noi să facă dezmembrarea şi să le dea lor terenul ca să putem să le introducem curentul electric. Când vor fi gata actele, ne vom ocupa noi de acest lucru, pe cheltuiala primăriei”, a spus primarul din Scoarţa, Ion Stamatoiu.