Casa din Târgu Jiu, scoasă la vânzare cu două milioane de euro. Vrea s-o cumpere Consiliul Județean!

Consiliul Județean Gorj vrea să facă demersuri să cumpere o clădire emblematică din Târgu Jiu. Este vorba despre Casa Moangă, monument istoric, aflat acum în proprietate privată. Consiliul Județean Gorj vrea să se folosească de dreptul de preemțiune și să caute fonduri ca să cumpere clădirea.

Consiliul Județean încearcă acum să caute fonduri să cumpere clădirea.  “Sunt bucuros că la următoarea ședința va fi pe ordinea de zi a UAT - Consiliul Județean Gorj proiectul care face primul pas spre cumpărarea Casei Moangă, o clădire emblematică din Târgu Jiu. În urmă cu câteva luni, într-o discuție cu colegii mei, Denisa Șuță și Eduard Marius Berca, vorbeam despre oportunitatea ca această casă să fie cumpărată de autorități, dat fiind că este de vânzare. Încercam atunci să găsim surse de finanțare, am purtat mai multe discuții, însă ni se spunea că este greu de spus și dacă mai putem contracta un credit.  Poate CJ Gorj a găsit acum o variantă. Ar fi bani bine cheltuiți”, este de părere consilierul județean Mihail Olaru.

Casa Moangă a fost ridicată în 1772 și este monument istoric. A fost reabilitată de omul de afaceri Narcis Ciocăzanu, apoi pusă la vânzare. Pe un site de anunțuri, casa a fost scoasă la vânzare la prețul de două milioane de euro.

De aceasta, este strâns legată amintirea lui Tudor Vladimirescu. De la balconul clădirii, el le-a vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeș. Casa are circa 500 de metri pătrați și încă păstrează urme de istorie în fiecare încăpere.

„E un gest important de consolidare a actului de cultură în Gorj, dar mai ales de redobândire a unei părți din istoria locală și națională.  Am admirat mereu casa Moangă pentru stilul arhitectural și pentru perspectiva istorică pe care o clădire o lasă întregului oraș. Este casa de unde revoluționarul Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor în 1821.  Poate fi un muzeu al artiștilor contemporani, un spațiu de renaștere și regândire a dialogului autorităților cu arta locală. Până la urmă, această casă și revoluția de care este legată sunt expresia începutului. Începutului României moderne. Sunt multe lucruri pe care în Gorj trebuie să le facem diferit”, a mai transmis Mihail Olaru.

Galerie foto




Vizualizări: 9,879

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: