Casa de patrimoniu care a dispărut de un deceniu!
Situație neobişnuită în Gorj, unde o casă inclusă în lista clădirilor din patrimoniul național a dispărut de pe suprafața pământului de aproape un deceniu, dar acest lucru a fost descoperit de abia acum de autoritățile competente cu supravegherea acesteia. Casa a fost muzeu timp de zeci de ani, a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar nu și retrocedării de după 1990. Acum devenit doar subiect de știri, în locul ei pe terenul din comuna Bărbătești ieri putând fi admirată o căruță și câteva unelte agricole ale unui localnic.
Boierul Costică Bărbătescu a ridicat casa cu pricina imediat după Revoluția din 1848, fără să se gândească la faptul că în 1989 în țara sa va mai fi o revoluție în urma căreia construcția va fi complet rasă de pe suprafața pământului. Retrocedată foștilor proprietari, casa a rămas a nimănui pentru că nu a mai interesat pe nimeni. Așa se face că, în timp, clădirea care în trecut adăpostea un muzeu a intrat în paragină, a fost furată bucată cu bucată, iar acum cei de la Direcția de Cultură au descoperit că una din construcțiile incluse pe lista clădirilor de patrimoniu nu mai există.
Adevărul le-a ieșit acestora la iveală după ce primarul din comună a venit la Târgu Jiu pentru un aviz necesar elaborării Planului Urbanistic General al localității. „Am mers la Direcția de Cultură pentru avizul necesar PUG-ului și dumnealor m-au întrebat despre casă, iar eu le-am spus că aceasta nu mai există. Erau foarte contrariați că nu există. Le-am spus că nu mai există casa pentru că nu mai există. Nu puteam să mint, să spun că există, când, de fapt, ea nu există. Mai există doar prin fotografii, că i-am mai făcut poze cu vreo zece ani în urmă”, spune primarul Adrian Mangu.
Monitorizare de la Cultură
Șefii Direcției de Cultură Gorj spun că inspectorii au monitorizat în timp clădirea, dar nu și în ultimii ani. Pe la Bărbătești nu a mai fost nimeni de ani buni să vadă cum se prezintă construcția și așa s-a ajuns la „descoperirea” făcută acum. „A fost monitorizată și se știa stadiul în care se află, dar nu s-a știut că a fost demolată pur și simplu fără autorizație și aviz. Ultimul control la casa respectivă s-a făcut în 2009 sau 2010 și se știa de atunci că era într-o stare avansată de degradare. Diferența este că acum ea nu mai există deloc”, spune directorul Pompiliu Ciolacu, care nu crede nici în posibilitatea ca autoritățile locale să se implice într-o eventuală acțiune de reconstrucție a clădirii. Atâta timp cât casa a dispărut complet și terenul a fost amenajat ca loc de parcare pentru o căruță din sat e evident că valoarea casei nu mai există și, ca urmare, județul a pierdut încă o clădire de patrimoniu, neîntreținută, e drept, de către proprietari.
Poze în loc de casă
Prin sat localnicii mai în vârstă își aduc aminte că în casa dispărută a existat cândva un muzeu, iar pentru cei din administrația locală fotografiile făcute cu ani în urmă sunt singura dovadă care le-a mai rămas despre o clădire de patrimoniu care a fost furată bucată cu bucată, după ce s-a degradat constant. „Casa aceasta nu mai este, practic, de zece ani. Înainte în fiecare an mai făceam câte o fotografie, ele fiind păstrate la Primărie. Ultimele datează de prin 2006 sau 2008 și în ele se vede că era o ruină, o grămadă de moloz și câteva bârne, pe care, probabil, le-au luat vecinii pentru a se încălzi iarna”, spune edilul.
Culmea este că în timp ce casa s-a degradat continuu până a dispărut complet, în jurul ei s-au înălțat niște vile de toată frumusețea, „bojdeuca” stricând probabil fața noilor construcții. Pompiliu Ciolacu spune că noile clădiri nu puteau fi ridicate legal fără aviz de la Direcția de Cultură, dar Direcția nu a dat nici un astfel de aviz și, totuși, clădirile există acolo și arată foarte bine, printre proprietari regăsindu-se și un fost șef de serviciu secret de la nivel de județ, devenit om de afaceri și patron al unei firme de pază.
Cazul de la Bărbătești a intrat acum și în atenția polițiștilor gorjeni, aceștia deschizând o anchetă pentru a stabili cum a dispărut o casă de patrimoniu de sub privirile autorităților, fiind puțin probabil însă că la finalul anchetei va fi găsit vreun vinovat care să fie tras la răspundere pentru situația de la Bărbătești.