Cartofii noi, metodă de curăţare rapidă
Când pregătești o rețetă care necesită cartofi fierți, o salată sau o plăcintă din cartofi noi, trebuie să ştii că există o metodă rapidă să îi decojești. Multe persoane încearcă să îi decojească înainte de fierbere neştiind că se recomandă fierberea acestora cu tot cu coajă.
Cartofii noi, în coajă subțire, care se curăță destul de greu, pot fi decojiți mult mai ușor dacă sunt fierți înainte. Dar nu se fierb oricum. Crestezi coaja pe mijloc, în așa fel încât să se unească tăietura şi apoi pui cartofii la fiert în apa deja fierbinte, aproape să dea în clocot.
Se vor fierbe rapid, în cel mult 15 minute, dacă sunt cartofii fragezi, și în alte două minute îi decojești ușor să pregătești o salată orientală, o plăcintă sau un piure. Cartofii fierți în coajă au întotdeauna un gust mult mai bun decât cel decojiți și tăiați cubulețe, pentru că își păstrează mai bine textura și aroma.
Cartofii noi pot fi consumaţi şi prăjiţi, fără să ne temem că ne îngrăşăm, fiindcă au mai multă apă, mai multe fibre, mai puţini carbohidraţi şi mai puţine grăsimi decât cartofii maturi.
Cartoful în sine este un aliment hrănitor de cea mai bună calitate: unul singur, de dimensiuni medii, furnizează peste 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 20% din doza de vitamina B6 (implicată în protejarea inimii şi regenerarea celulelor nervoase), fier şi potasiu.
Când alegi cartofii noi, aceste beneficii pentru sănătate sporesc, deoarece coaja lor conţine cantităţi şi mai mari de minerale şi vitamine decât miezul cartofilor vechi. De aceea, unii specialiştii ne sfătuiesc să nu-i cureâţăm de coajă când îi prăjim, ci doar să-i spălăm cu un burete aspru, sub jet de apă.