Cârciumaru către Vela: Angajații MAI s-au săturat de demagogie
Senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, l-a interpelat pe ministrul de Interne, Marcel Vela, pe care îl acuză că a anunțat eliminarea inechităților salariale din Poliție, dar nu a aplicat măsura.
“Anterior declanșării pandemiei, v-ați asumat public, în fața polițiștilor, că, după votul de învestitură a ultimei componențe a Executivului PNL, veți promova, chiar în prima ședință de guvern, actul normativ prin care să puneți în aplicare Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 51/2019 prin care s-a statuat eliminarea inechităților salariale generate de interpretarea eronată a Legii nr.71/2015. De ce nu ați onorat această promisiune din moment ce și instanța v-a solicitat acest lucru?”, a întrebat Cârciumaru, precizând că decizia ÎCCJ a fost publicată în Monitorul Oficial încă din luna ianuarie.
Cârciumaru spune că era nevoie doar de un ordin de ministru, în lipsa căruia personalul MAI a avut prejudicii financiare în plină pandemie, când aportul acestuia a fost extrem de important. ”Dacă veți spune că nu ați avut bani, nu veți face altceva decât să vă demonstrați nepriceperea, fiind susținut de un partid de guvernământ incompetent. Angajații MAI, ca și ceilalți români, s-au săturat de demagogie și așteaptă soluții, fapte de la dumneavoastră, așa cum ați promis”, a spus Cârciumaru în interpelare.
Senatorul îl acuză pe Vela de discriminare. “Domnule ministru Marcel Vela, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne au loc creșteri ale unor drepturi salariale doar pentru anumite categorii de personal, în funcție de obiectivele și strategiile instituției, ca să nu spunem în funcție de obiectivele politice urmărite. Pe acest principiu, dacă ești polițist, nu ai drepturi sau nu trebuie să fie respectate aceste drepturi, însă dacă ești cu PNL, se mizează pe o creștere salarială. Domnule ministru, cum este posibil să susțineți în continuare discriminarea privind sumele acordate salariaților pentru plata chiriilor? Cum este posibil ca un polițist să beneficieze de o compensație de chirie începând cu 380 lei, iar o altă categorie de funcționari din MAI să beneficieze de o compensație de chirie de 4 ori mai mare?
Dacă în primul caz polițistului i se raportează anual contravaloarea primită la un salariu pe care îl avea în urmă cu 11 ani, mai exact la cel din 2009, în al doilea caz, plafonul maxim de 1500/lună /beneficiar este aferent anului 2020, urmând ca pentru 2021 să se stabilească un alt plafon, prin hotărâre de guvern. Având în vedere că drepturile polițiștilor sunt călcate în picioare, cum veți proceda, domnule ministru, pentru eliminarea acestor inechități, discriminări? Nu considerați că toți salariații în cauză ar trebui să beneficieze de aceeași sumă acordată sub formă de compensație de chirie? Ați luat în calcul stabilirea unei sume exacte, acordate tuturor?
De asemenea, având în vedere că a fost instaurată starea de urgență începând cu data de 15 martie, norma de hrană cuvenită polițiștilor este reglementată de Hotărârea de Guvern nr. 1474/2009 pentru aprobarea normelor de hrană şi a normelor de înzestrare cu tehnică şi materiale necesare hrănirii, ce se aplică în instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă. Astfel, pe durata stării de urgență, polițiștii trebuie să primească 5 lei în plus la norma de hrană pentru fiecare zi calendaristică.
Domnule ministru Marcel Vela, nu credeți că polițiștii, care au fost expuși unor mari riscuri, ar trebui să merite în plus cei 5 lei pe zi la norma de hrană, conform legii? De ce tocmai conducerea MAI, care reprezintă garantul apărării demnităţii, drepturilor, libertăţilor şi intereselor lor legitime, nu respectă legile?”, se mai arată în textul interpelării. (A.A.)