Cărămida liberală de la baza domniei lui Călinoiu
Ion Călinoiu a fost 12 ani preşedinte la Consiliul Judeţean Gorj. Pentru mulţi politicieni, primul mandat este mai greu de obţinut, apoi e greu să îi mai dai jos. Liberalii din Gorj au dus câteva campanii împotriva acestuia, fără rezultat. Motivul? Lumea i-a considerat mai mereu nişte blatişti şi nu de puţine ori chiar aşa a fost.
Gheorghe Grivei este vicepreşedinte la PNL Gorj, iar Puiu Diaconescu a fost până acum câteva săptămâni tot vicepreşedinte. Erau consideraţi principalii sfătuitori ai actualului preşedinte Dan Vîlceanu, cu care au şi unele relaţii de rudenie. Grivei şi Diaconescu au fost cuprinşi de nostalgie şi au povestit la un post de radio cum au votat ei în 2004 ca Ion Călinoiu să fie preşedinte la Consiliul Judeţean Gorj, deşi PSD nu avea majoritate.
Gorjul a ratat în 2004 oportunitatea de a schimba culoarea politică şi nici nu sunt semne că va avea curând o astfel de şansă. De altfel, este greu să deosebeşti prin ceva partidele politice, câtă vreme politicienii se tot plimbă de la un partid la altul. Vă vine astăzi să credeţi că Aurel Popescu, preşedintele PSD Târgu Jiu, era cu ani în urmă preşedintele PNL Târgu Jiu. Sau că Dan Vîlceanu, preşedintele PNL Gorj, a fost în trecut preşedintele Tineretului Social Democrat din judeţ? Pare greu de crezut, pentru că Popescu este foarte antipenelist astăzi, iar Vîlceanu foarte antipesedist.
Politicienii care trec de la un partid la altul îşi creează peste tot un sistem de relaţii şi prietenii care pot genera trădări în momentele esenţiale. Poate tocmai de aceea unele partide, gen Uniunea Salvaţi România, încearcă să plece la drum cu oameni care nu au mai făcut politică. Din păcate însă, cel puţin la Gorj, nu a reuşit să coalizeze mulţi oameni în acest proiect. Dinozaurii politicii bat oricând un tânăr de bună credinţă şi cu idealuri, pentru că ei ştiu ce vrea electoratul să audă şi îi servesc exact ce vrea.
Pe de altă parte însă, alternativa la Ion Călinoiu din acea vreme era Dan Ilie Morega. Călinoiu de atunci părea un politician de treabă, ţinut în umbră de Mischie. În schimb, Morega avea în spate un trecut şi stilul lui autoritar îi speria pe mulţi.
La 14 ani distanţă, vedem că opţiunea liberalilor pentru Călinoiu a fost una greşită. Iar de atunci şi până acum PNL a mai făcut alegeri care au favorizat direct sau indirect PSD, un exemplu recent fiind în 2016, când liberalii l-au ales pe Lupulescu candidat la primărie ca să fie Cârciumaru sigur pe un nou câştig. Dacă le spui că sunt blatişti, liberalii se supără, dar sunt atât de multe exemple şi atât de mulţi oameni în conducerea lor care au avut câştiguri din negocierile cu PSD, încât nu putem spune decât că se supără degeaba.