Cântarele defecte lasă minerii fără cota de cărbune
Salariaţii CE Oltenia din bazinele Jilţ şi Motru, care au depus cereri pentru a primi cota de cărbune, nu pot să-şi revendice acest drept dat fiind faptul că nu funcţionează cântarele. Cel puţin asta spune Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei “Univers”, care aşteaptă ca administraţia să rezolve cât mai repede această problemă. Ruşeţ a precizat şi faptul că începând cu luna octombrie toţi salariaţii care au depus cereri pentru cota de cărbune şi nu doresc primirea acesteia în natură vor beneficia de contravaloarea în bani sau sub formă de energie.
Ion Ruşeţ a declarat că salariaţii din zonele Motru şi Jilţ nu pot să ridice cota de cărbune de 10 tone pentru că nu funcţionează cântarele. Poate că acesta este doar un pretext al administraţiei pentru a nu acorda acest drept. Până acum, câteva mii de salariaţi ai CE Oltenia au solicitat cota de cărbune. “În momentul de faţă numărul cererilor s-a apropiat de 4000. Cota de cărbune se acordă, sunt ceva disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte modalitatea de acordare pentru că s-au trezit colegii din administraţie că nu ne funcţionează cântarele la anumite puncte de încărcare. Nu este vina noastră. Noi sperăm ca acest lucru să se rezolve foarte repede (…) Zona Jilţ are probleme cu cântarul, zona Motru are probleme cu cântarele. Au fost ceva probleme şi la Roşia, dar s-au rezolvat”, a declarat Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei “Univers”.
Ruşeţ garantează acordarea contravalorii cotei de cărbune
Liderii sindicali din “Univers” spun că toţii salariaţii CE Oltenia care au depus cereri pentru cota de cărbune şi nu doresc primirea acesteia în natură vor beneficia fie de compensaţii cu energie, fie contravaloarea acesteia în bani. “În octombrie se va proceda la o compensare, cel puţin este în discuţie pentru titularii contractelor de energie să beneficieze de o compensare în energie, iar cei care nu se încadrează să ia nici cărbune în natură, nici compensare în energie, vor primi contravaloarea acestui produs în bani. Toţi salariaţii vor beneficia de cota de cărbune, fie în natură, fie compensată în energie sau compensată în bani. Nimeni nu va rămâne pe dinafară, numai cei care nu solicită acest lucru, pentru că este un drept la care ai obligaţia să soliciţi acest lucru. Dacă cineva nu face cerere, ceea ce cred că este puţin probabil, nu va primi”, a precizat Ion Ruşeţ.