Când va fi Lună plină în ianuarie 2024!
Atunci când e Lună plină corpul ceresc este orientat către Soare, exact cum este văzut de pe Pământ. Luna apare astfel luminată complet și este perfect rotundă.
Luna Nouă pe de altă parte apare atunci când corpul ceresc este între Soare și Pământ. Când apare Luna Nouă, cerul este mult mai întunecat. Există de asemenea și faze intermediare.
Pentru ca o fază lunară să fie completă este nevoie de 29 de zile calendaristice și 12 ore. Există posibilitatea ca Luna Plină sau Nouă să pice de două ori în aceeași lună din calendar. Cea de-a doua Lună Plină poartă denumirea de Lună Albastră.
În ceea ce privește anul care tocmai a început, acesta oferă două eclipse de Soare și două eclipse de Lună. Prima va avea loc pe 25 martie și va fi o eclipsă penumbrală de Lună, deși mai puțin vizibilă. Va urma o eclipsă totală de Soare pe data de 8 aprilie, vizibilă însă doar în anumite zone pe glob, arată moongiant.com. Cea de-a doua eclipsă de Lună va avea loc pe 18 septembrie, însă va fi la fel de greu de văzut. O a doua eclipsă de soare va avea loc pe 2 octombrie.
În ceea ce privește prima lună a anului, pe 11 ianuarie va fi Lună Nouă, iar pe 25 ianuarie este Lună Plină. Luna nu are lumină proprie, aceasta o reflectă pe cea primită de la Soare.
Între 2 și 5 ianuarie, Luna Poate fi observată doar pe jumătate, aflându-se deja la Ultimul Pătrat. Evenimentul are loc pe 3 ianuarie la miezul nopții și se încheie în amiază. Din 6 ianuarie, Luna începe să aibă o descreștere, fiind iluminată în proporție de 10%. În 10 ianuarie apare Luna Nouă, astrul nefiind iluminat pentru că se află acum între Pământ și Soare, partea dinspre Pământ fiind foarte întunecată. Din data de 14 ianuarie începe din nou să lumineze iar data de 17 ianuarie aduce cu sine Ultimul Pătrar. Din 21 ianuarie luna va fi încă o dată în creștere, atunci fiind vizibilă în proporție de 76%. În 25 ianuarie are loc Luna Plină, aceasta fiind vizibilă în proporție de 100%.