Când va avea Târgu Jiul primul autobuz nou
Primăria Târgu Jiu face demersuri pentru a înnoi parcul auto al societății de transport în comun. În prezent, mai bine de o treime din autobuzele și troleele folosite de Transloc și-au depășit norma de casare, dar, neavând altă variantă, sunt scoase pe șosele și transportă călători, deși pot deveni oricând periculoase. Municipalitatea a reușit să atragă peste 30 de milioane de euro, fonduri europene, să cumpere autobuze noi și să reabiliteze întreaga rețea de transport în comun.
Peste 30 de autobuze și trolee mai sunt în parcul auto de la Transloc. Cele mai multe sunt bune de dus la fier vechi. Și-au depășit norma de casare, dar nu au fost scoase din circulație pentru că societatea nu are cu ce să le înlocuiască. Sunt foarte vechi. „Eu conduc o mașină mai nouă acum pentru că avem colegi în concediu de odihnă. Când se vor întoarce ei, vom vedea ce o să conduc. Eu nu vrea să mai ies la volanul autobuzului pe care l-am avut până acum pentru că este periculos. Și eu nu vreau să îmi asum niciun risc. Poate deveni periculos și pentru mine, și pentru călători. Avem două mașini cărora li s-a rupt șasiul chiar în curtea instituției. Putea să se întâmple pe drum și putea fi grav acest lucru”, a spus Vasile Brânzan, lider de sindicat la Transloc.
Municipalitatea a anunțat că a obținut fonduri europene pentru a cumpăra noi mijloace de transport în comun, însă procedura este una de durată. În acest moment, are loc licitația, iar mașinile vor fi aduse la Târgu Jiu în mai multe serii. Primul autobuz ar putea fi construit și adus la Târgu Jiu în câteva luni.
„Primăria Târgu Jiu a reușit să acceseze toate fondurile care s-au derulat prin relația cu ADR Sud Vest Oltenia. Proiectul cel mai așteptat de cetățeni este cel semnat cu Ministerul Dezvoltării care înseamnă achiziția a 20 de mijloace de transport. Mai exact, 20 de mijloace electrice, de 12 metri. Este vorba de 11 troleibuze și 9 autobuze electrice. Valoarea acestui contract este de 12 milioane de euro. Cofinanțarea este de 2%, o sumă destul de mică dacă ne raportăm la valoarea totală. Partea de contract este deja semnată. Se derulează licitația la ora actuală. Sperăm ca, în luna ianuarie, să fie declarat câștigătorul și să intre în fabricație. În tranșe de trei, patru mijloace de transport, la un interval de câteva luni de zile, să poată ajunge în municipiul Târgu Jiu. Se cunoaște destul de bine acum ce mijloace de transport sunt în Târgu Jiu. Troleibuzele sunt vechi, de mai bine de 20-25 de ani de când a fost realizată rețeaua în municipiu. Vom înlocui mașinile care poluează, mai ales cele mai sunt vechi și consumă motorină”, a explicat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.
Printr-un alt proiect, tot pe fonduri europene, primăria vrea să extindă rețeaua de transport în comun și să cumpere încă 15 trolee electrice. „Un al doilea proiect are o valoare de 22 de milioane de euro. Prin acest proiect se urmărește reabilitarea completă a firului de contact, circa 24 de kilometri de rețea, modernizarea celor două stații de redresare, extinderea în partea de sud, din intersecția 9 Mai – Agriculturii până în Strada Termocentralei”, a mai precizat Ionescu.