Când trebuie plantat spanac toamna pentru recolte bune de primăvară
Cultura de spanac, datorită unei perioade relativ scurte de vegetație, poate fi înființată cu succes în culturi succesive în diferite perioade ale anului. Pentru cultura de primăvară spanacul se seamănă de obicei în perioada septembrie – octombrie.
Potrivite pentru cultivarea spanacului sunt practic toate solurile pretabile în general pentru cultura de legume, evitându-se solurile acide. În plus, nu sunt recomandate solurile prea ușoare, nisipoase, care pierd rapid umiditatea.
Spanacul de toamnă poate fi cultivat cu succes după varză de vară, fasole, mazăre de grădină, cartofi timpurii și de vară, castraveți timpurii.
Pentru o cultură de succes se recomandă pregătirea bună a terenului: înlăturarea resturilor culturii anterioare, dezmiriștirea (10-12 cm), aplicarea îngrășămintelor organice descompuse și minerale, o afânare mai adâncă și pregătirea patului germinativ printr-o lucrare superficială a solului.
Spanacul poate fi semănat prin împrăștiere sau la distanțe de 25-30 cm între rânduri, 10-12 cm între plante pe rând. Adâncimea de încorporare a semințelor de spanac este de 2-3 cm.
Dacă spanacul a fost semănat prea des, se efectuează răritul culturii. Puteți lăsa plantele să crească până la 3-4 frunze, astfel încât plantele rărite să fie pretabile pentru consum.
De obicei, cultura nu este afectată de boli, însă, totuși, poate fi întâlnită mana, făinarea, iar din dăunători păduchii verzi pot produce pagube.
În perioada rece spanacul poate fi acoperit cu folie microporoasă pentru a-l proteja de îngheț.