Când se va pronunța instanța privind eliberarea lui Mihai Dafinescu

Tribunalul Dolj va da, în această săptămână, sentința în privința eliberării lui Mihai Dafinescu. Mai exact, pe 29 septembrie, judecătorii doljeni vor stabili dacă fiul judecătoarei din Gorj va ieși din închisoare sau nu. 

El a cerut eliberarea condiționată, i-a fost aprobată în primă fază de Judecătoria Târgu Jiu, pe 11 iulie, dar a doua zi, procurorii au făcut contestație. Verdictul final le va aparține magistraților din Bănie. 

Cum s-a ajuns aici? Judecătorii de la Tribunalul Gorj, unde a ajuns, inițial, procesul au refuzat, pe rând, să se implice. Sunt colegi cu mama tânărului care a cerut eliberarea din penitenciar și ar putea apărea îndoieli privind imparțialitatea judecătorului. Elena Dafinescu este judecător în cadrul Tribunalului Gorj. Opt judecători au formulat cereri de abținere. 

“Instituția abținerii este prevăzută de Codul de procedură penală tocmai pentru a garanta soluționarea cauzei de un judecător imparțial, lipsit de orice prejudecată sau idee preconcepută cu privire la hotărârea care va fi pronunțată.  Cu alte cuvinte, judecătorii sunt datori să se abțină nu numai atunci când au convingeri personale care pot influența soluționarea unei cauzei, ci şi atunci când un observator extern poate avea îndoieli obiectiv justificate cu privire la imparțialitatea judecătorului. Declarațiile de abținere au fost formulate/ admise tocmai pentru a preîntâmpina existența unor îndoieli cu privire la imparțialitatea judecătorului, având în vedere că, în acest dosar are calitate de intimat fiul doamnei Dafinescu Elena, judecător în cadrul Tribunalului Gorj - Secția I Civilă”, a transmis Tribunalul Gorj ziarului Pandurul.

Mihai Dafinescu a stat aproape doi ani în arest la domiciliu, apoi condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare. După un an în închisoare, a cerut să fie eliberat. Vineri, va afla dacă va putea părăsi penitenciarul. 

Tânărul a accidentat mortal o mamă din Novaci, apoi a fugit de la fața locului. Femeia n-a mai avut nicio șansă. Fiul ei, de doar 16 ani, a fost martorul tragediei. 

Vizualizări: 1,985

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: