Canalizarea finalizată după un deceniu este nefuncțională. Primar: Totul ține de noroc

Sistemul de canalizare mult așteptat de localnicii din comuna Plopșoru este o ecuație cu multe necunoscute pentru primarul Grigorie Petre. În timp ce un consilier local susține că sistemul de canalizare este nefuncțional din cauza unor probleme de execuție, edilul crede că totul ține de noroc și el are speranțe că va funcționa brici pentru că este mai simplu decât sistemul de alimentare cu apă.

Un consilier local din comuna Plopșoru scoate la iveală o serie de neconformități la sistemul de canalizare din localitate. Pe lângă faptul că investiția mult așteptată de săteni a început în urmă cu mai bine de 10 ani și a fost finanțată prin PNDL, oamenii nu se vor folosi prea curând de ea.

”Am fost abordat de cetățenii din comuna Plopșoru, în special de cei din satul Sărdănești. Pe data de trei mai, primarul a convocat comisia de recepție pentru lucrarea de canalizare care deși a fost recepționată este încă nefuncțională. Căminele sunt colmatate, țevile sunt sparte și mai mult decât atât , în satul Sărdănești la un cetățean în fața gospodăriei s-a băgat presiune pentru probe și toată apa i-a ieșit în curte. Cetățeanul l-a întrebat pe domnul primar ce va face când canalizarea va funcționa și toată mizeria îi va intra în curte, iar domnul primar i-a spus așa: ”Stai liniștit că nu va intra nicio mizerie în curte pentru că acest sistem de canalizare nu va funcționa niciodată.” Mai mult decât atât nu le-a spus oamenilor că trebuie să monteze pompe care vor funcționa pe curentul lor și trebuie să-și monteze supape de sens pentru că gospodăriile sunt mai jos decât țeava de canalizare”, susține consilierul local Dan Pop.

Mai mut decât atât, alesul local susține că termenele de execuție au fost de mult depășite, iar unii oamenii nu au nicio șansă să se branșeze la canalizare. ”Când s-a executat lucrarea nu s-a ținut deloc cont de relief. Unele cămine sunt și la 50 sau chiar 100 de metri depărtare de ultima gospodărie. Acești oameni nu se vor branșa niciodată mai ales că li s-a cerut 100 de lei pe metru liniar pentru a fi racordați. Să nu mai spun că s-au depășit termenele contractuale cu 10 ani la această lucrare, iar temenele s-au tot prelungit prin acte adiționale”, a mai spus alesul local Dan Pop.

În fața acestor acuzații  aduse de consilierul local, primarul din Plopșoru nu-și mai amintește nimic despre această investiție care i-a adus și câteva plângeri penale, și cercetări, dar despre care crede că va funcționa brici, asta cu puțin noroc.

”Nu s-a făcut încă recepția, eu am emis doar dispoziția pentru constituirea comisiei și demararea procedurilor pentru recepționarea lucrării, care pot să dureze 3luni, sau șase luni, sau cine știe cât, cum o fi soarta și norocul.  Vreau să vă spun că am avute sute de reclamații și plângeri pe la toate instituțiile, de la acest consilier local, s-au făcut și cercetări în acest caz.  Noi acum facem probe la canalizare, dar ea nu va putea funcționa dacă nu se vor branșa 60% din gospodăriile din cele 4 sate Sărdănești, Olari, Plopșoru și Văleni. Nu-mi mai aduc aminte când au început lucrările la canalizare și nici cât a costat investiția că nu am de unde să mai știu eu acum că sunt pe câmp. Nu știu nici în câți a fost gata, dar s-a lucrat în funcție de banii primiți de constructor de la Ministerul Dezvoltării. Eu cred că, dacă aveți puțin noroc, va merge brici, că sistemul de canalizare funcționează mai ușor ca cel de la alimentarea cu apă. Ce ar putea să aibă să nu meargă?”, a precizat primarul Grigorie Petre

Cu un sistem de canalizare încă nerecepționat, primarul din comuna Plopșoru pregătește o altă investiție de acest gen pentru satele Izvoarele, Ceplea, Broșteni, Cursaru și Broștenii de Sus prin programul ”Anghel Saligny” și care nu se știe în câte decenii va fi gata și dacă va funcționa la fel ca cea executat cu greu.

Vizualizări: 2,424

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: