Călinoiu acuză PDL de "turism electoral" după ce Manţog şi-a uitat notiţele pe tablă

Un nou tărăboi s-a iscat acum între filialele judeţene ale celor două partide aflate la guvernare, după ce ex-preşedintele democrat-liberalilor a lăsat pe o tablă din sediul partidului notiţe ce pot fi considerate "indicaţii electorale". Social-democraţii au sărit ca arşi şi imediat au cerut o anchetă, mai ales că la mijloc este vorba despre Ionel Manţog, cu care se află în conflict de ani de zile.
 Conducerea PSD Gorj acuză filiala PDL că a forţat angajaţii din minerit să meargă la vot, dovadă fiind "indicaţiile electorale" lăsate de Ionel Manţog pe o tablă din sediul PDL Gorj, privind "norma de voturi" şi transportul alegătorilor, însă Manţog afirmă că mesajele nu reprezintă nimic ilegal. Televiziunea locală RTV, cu sediul în Târgu Jiu, este cea care a prezentat imagini cu "notiţele" făcute de coordonatorul campaniei PDL Gorj, Ion Manţog, pe o tablă din sediul filialei. Pe tabla respectivă erau scrise mesaje precum: "Începeţi transportul cât mai devreme!"; "Realizaţi peste 60% din normă înainte de prânz"; "Rezolvaţi problema... din primele voturi (10 pe secţie - Responsabili BP) verifică personal lista cu cei ..."; "Comunicaţi permanent între dvs. cu responsabilii de colegii şi cu sediul"; "Sunaţi directorii listelor"; "Norma de voturi din listele permanente"; "Secţii de votare: a) să aibă ghiduri; b) să discute cu fiecare înainte de ora 8; c) să consemneze prezenţa şi să predea listele o dată cu procesele verbale; d) să facă orice contestaţie"; "Supraveghere: 1) secţie (împrejur); 2) prin comună-intrări".

 Călinoiu cere o "autosesizare"

 Social-democraţii au mirosit imediat că este rost să le dea un brânci pedeliştilor, mai ales că diferenţa de procente de pe 7 iunie nu a fost foarte mare între cele două organizaţii. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a cerut ieri că organele de anchetă să se autosesizeze în acest caz şi să verifice ce sume de bani au fost folosite de PDL Gorj atât în campania electorală, cât şi în ziua alegerilor. "Manţog a demonstrat astfel că a avut un sistem bine organizat, prin forţarea salariaţilor din minerit şi energie de a merge la vot, în baza unui plan diabolic. Ei de asta au şi avut rezultate bune în colegiile miniere. Eu am văzut în teritoriu, la Turceni, un lider sindical, Eugen Iovan, care era înnebunit să dea telefoane pentru a fi scoşi oamenii la vot şi duşi cu maşinile complexului energetic. La fel s-a întâmplat şi la Câlnic, unde directorul de la CE Rovinari, Tiberiu Trotea, care e şi consilier judeţean, a procedat în mod similar, dar şi la Crasna, unde alţi reprezentanţi din minerit au adus oameni de la Târgu Cărbuneşti ca să voteze acolo", susţine Călinoiu.

 Manţog nu ştie de vreun secret pe tablă

 Şeful de campanie al al PDL Gorj, Ionel Manţog, a declarat că notiţele de pe tabla din sediul filialei nu reprezintă "lucruri secrete". "Ceea ce a fost scris pe tablă nu reprezintă un secret, ca dovadă că acele lucruri au stat acolo scrise de vineri până luni. Acolo nu e nici măcar o urmă de fraudă în acele înscrisuri sau ceva ilegal. Era vorba de transportul votanţilor cu maşinile membrilor de partid în mediul rural pentru că, ştim foarte bine, la ţară secţiile de votare sunt la kilometri întregi distanţă de domiciliul oamenilor", a spus Manţog. El a mai susţinut că democrat-liberalii nu au avut de câştigat în zonele în care sunt multe persoane pe listele suplimentare de vot, altele fiind partidele care au primit voturile respective. "Din câte ştiu eu, nu există contestaţii depuse de partide la Biroul Electoral Judeţean sau la secţiile de votare, iar în 15 localităţi numărul celor care au votat pe liste suplimentare este mai mare decât numărul voturilor luate de PDL. În ceea ce o priveşte pe Elena Băsescu, la Târgu Jiu ea a avut 1.555 de voturi, iar în restul secţiilor de prin judeţ, în mai bine de jumătate din acestea, în mediul rural, a luat câte 7-8 voturi. E păcat că se strică curajul, munca şi imaginea unui om doar pentru că vorbim despre fiica preşedintelui", a adăugat Manţog.

 Poliţia face verificări

 La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Gorj, inspectorul Daniel Tică, a declarat că Poliţia Judeţeană a primit două plângeri în privinţa modului de desfăşurare a scrutinului din 7 iunie. Una dintre acestea a fost depusă de PNL Gorj şi îl vizează pe consilierul judeţean PDL Tiberiu Trotea, care este acuzat că ar fi adus de la Rovinari, unde este director la complexul energetic, mai multe persoane care au votat în localitatea Câlnic. Cealaltă plângere a fost depusă de PSD, care acuză filiala PDL că ar fi transportat alegători de la Târgu Cărbuneşti în localitatea Crasna, pentru a vota. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj a spus că anchetele în curs se vor baza pe compararea numelor votanţilor de pe listele suplimentare cu cele din localităţile de domiciliu, după care, dacă va fi cazul, persoanele care au votat de două ori vor fi cercetate penal.


Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: