Anchetă la contractele de avocatură ale lui Şova cu complexurile energetice
Cel mai vizibil parlamentar de Gorj în media naţională şi locală, devenit ministru de la sfârşitul anului trecut, este cel mai nou politician din judeţ implicat într-o anchetă care, deocamdată, are caracter administrativ, deşi vizează modul în care s-au folosit sume mari în anumite afaceri judiciare. Ministerul Economiei verifică modul în care complexurile energetice Turceni şi Rovinari au încheiat contracte de consultanţă juridică cu o casă de avocatură aflată în legătură directă Victor Ponta, contracte despre care adversarii politici ai acestuia au tot vorbit, fără ca lucrurile să fie însă clarificate de cineva până acum
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, aflat ieri în vizită electorală la Târgu Jiu, a declarat, înainte de a merge la discuţiile de la Societatea Naţională a Lignitului, că a dispus efectuarea unor verificări în acest sens, fără a oferi amănunte suplimentare. Despre contractele încheiate de Şova cu Turceniul şi Rovinariul s-a vorbit şi la un miting electoral al PDL Gorj, Videanu spunând ulterior că, deocamdată, ministerul face verificări. "Eu verific aceste informaţii pentru că se pare că au fost făcute contracte de consultanţe juridice fără niciun fel de justificare şi când am toate datele vă spun mai multe. Nu vreau să comentez mai mult pentru că aceasta este informaţia pe care o am şi eu în momentul de faţă. O să verific şi vă promit că poate chiar aici la Târgu Jiu facem o conferinţă de presă când o să finalizez materialul", a menţionat Videanu.
Berceanu susţine că Ponta a muls complexurile de bani
Precizările făcute de ministrul economiei au fost făcute în contextul în care şi ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat şi el ieri, în faţa a circa 700 de susţinători ai PDL Gorj că Ponta a încheiat contracte prin care "a muls" de bani companiile miniere şi energetice, "în timp ce tuna şi fulgera împotriva celor care fac tot felul de lucruri reprobabile în Gorj". De fapt, contractele au fost încheiate de casa de avocatură la care deputatul gorjean era colaborator, aspect care pe Berceanu l-a interesat mai puţin ori acesta a ştiut mai multe şi a spus mai puţine.
"În PSD, ei sunt pe familii. Aici este o familie întreagă, doi dintre ei sunt în Guvern, tata socru e ministrul agriculturii, iar ginerică e ministrul la relaţia cu Parlamentul. Soţia, fiica, este candidat la europarlamentare, nici nu ştiam că Daciana e din Gorj, că am văzut-o peste tot pe aici, şi că ar avea altă legătură decât cea cu Victor Ponta, care şi el, la rândul lui, nu ştiu ce legătură are cu Gorjul, dar dacă a fost plantat aici, a mai venit, a mai jucat câte un fotbal pe la şcoală, a mai spus câte ceva, şi, în orice caz, a făcut tot felul de contracte, în timp ce tuna şi fulgera împotriva celor care fac tot felul de lucruri reprobabile în Gorj, pe care n-a putut niciodată să-i dovedească. La el e clar însă că mulgea uşor, uşor din companiile naţionale din minerit şi energie de aici de la Gorj", a menţionat Berceanu.
Ponta a câştigat din avocatură
Contractele incriminate de Berceanu şi Videanu au legătură cu casa de avocatură Şova, cea care a acordat consultanţă judiciară complexurilor energetice Turceni şi Rovinari în anii 2007 şi 2008, Victor Ponta fiind senior partner la casa respectivă de avocatură. Declaraţiile de avere ale deputatului Victor Ponta din acea perioadă arată că parlamentarul a câştigat în cei doi ani circa 1,2 milioane lei doar din contractele de consultanţă judiciară acordate casei de avocatură, anterior derulării acestor contracte veniturile din avocatură ale lui Ponta fiind cu mult mai mici. Aproape o jumătate de milion de lei au intrat în conturile lui Ponta în 2007 şi aproape 800.000 de lei în 2008, ani în care s-au derulat şi contractele de la Turceni şi Rovinari şi în care deputatul de Gorj nu a găsit de formulat nicio critică la adresa şefilor de atunci din minerit şi energie.
Ministrul Victor Ponta a negat până acum de mai multe ori că ar avea vreo legătură cu contractele de consultanţă încheiate între casa de avocatură şi complexurile energetice din Gorj. Ponta, în calitate de deputat de Gorj, a declarat în mod repetat, în special în presa locală, că relaţia sa cu casa Şova a vizat consultanţa pe cauze penale, nu comerciale, cum erau contractele de la Rovinari şi Turceni. Despre aceste contracte s-a vorbit şi în primăvară, când presa a relatat că Ponta l-ar fi făcut pe premierul Emil Boc "pitic nesimţit", motivul supărării fiind acela că discuţiile s-ar fi purtat cu contractele de la Turceni şi Rovinari pe masă, deputatul-ministru negând apoi că i-ar fi spus asemenea vorbe grele şefului său de la Guvern.
Ponta nu miroase corupţia din partidul său
Ministrul Victor Ponta nu a putut fi contactat aseară pentru a comenta afirmaţiile lui Berceanu şi Videanu. El a venit însă la sfârşitul săptămânii trecute "acasă" la Gorj, ocazie cu care şi-a mai atacat adversarii politici pe teme de corupţie, fără a sufla totuşi o vorbă despre cazurile similare existente în PSD Gorj. Deputatul social-democrat s-a făcut că nu ştie mai nimic sau că nu are încredere în anchetele procurorilor DNA atunci când e vorba de colegi de-ai săi de partid, dar s-a grăbit să arate cu degetul înspre "partenerii" din PDL. Necazul lui Victor Ponta pare să fie dat de faptul că PDL a reuşit să aducă ieri la Târgu Jiu nume grele din partid, pe final de campanie, e drept, în timp ce de la PSD a ajuns Mircea Geoană, "prostănacul" dându-se însă în stambă în timpul vizitei şi jucându-se cu lopăţica prin parcul central. Un asemenea dezechilibru trebuia însă rezolvat cumva, iar Ponta nu a găsit o altă modalitate decât prin atacuri la adresa colegilor de guvernare.
Aşa a ajuns ministrul pentru relaţia cu parlamentul să spună, la mişto, evident, că se bucură pentru faptul că Monica Macovei foloseşte în campania electorală bani proveniţi de la Ionel Manţog, fostul preşedinte al PDL Gorj fiind judecat într-un proces de corupţie. Ponta a făcut precizarea respectivă în contextul în care Macovei era aşteptată ieri după-amiază în vizită electorală la Târgu Jiu, împreună cu miniştrii Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Gheorghe Pogea, cu care Manţog a lucrat în perioada în care a fost secretar de stat în ministerul economiei, Videanu lăudându-l luna trecută pe fostul şef al PDL Gorj şi apreciindu-l ca un profesionist foarte bun.
"Mă bucur că banii domnului Manţog sunt buni pentru campania doamnei Macovei. Vă daţi seama, o anticoruptă atât de vestită, să-şi facă campanie pe banii unui corupt atât de vestit, ţine de frumuseţea politicii româneşti. Mă rog, ne-am învăţat cu lucrurile astea, cu oamenii care fac ceva şi spun altceva şi care se bucură de avantajele pe care le aduce apartenenţa la un partid sau viaţa politică", a menţionat Ponta.
Ponta nu vorbeşte despre buldotancul PSD de la Turceni
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a refuzat, în schimb, să comenteze situaţia unui deputat PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu, trimis recent în judecată de procurorii anticorupţie pentru un prejudiciu de circa 800.000 de lei creat Complexului Energetic Turceni prin vânzarea unui utilaj defect. Afacerea respectivă poartă marca PSD, dacă le dăm crezare procurorilor anticorupţie, aceiaşi procurori care au instrumentat şi dosarul în cazul lui Manţog, dosar folosit acum de Ponta l-a etichetarea democrat-liberalului ca "penal", deşi în acelaşi dosar este judecat şi Ion Vulpe, consilier judeţean al PSD, deci coleg de partid cu ministrul curat ca lacrima. Despre buldotancul de la Turceni, Ponta a precizat doar că nu are încredere în anchetele procurorilor anticorupţie, menţionând că speră ca în cazul în care Mircea Geoană va deveni preşedinte, să le închidă uşa celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
"Marii corupţi pe care i-a prins DNA-ul sunt arbitrii de fotbal şi cred că după ce se termină cu arbitrii de fotbal îi vor lua şi pe cei de la baschet şi se vor termina problemele că alţi corupţi probabil nu mai avem. Probabil doar dacă mai caută pe la golf sau biliard. Am o completă neîncredere vizavi de profesionalismul şi de lipsa de echidistanţă politică a poveştilor de corupţie. În România nu avem cazuri de corupţie, ci poveşti televizate de corupţie. Cea mai mare pedeapsă de corupţie este de 29 de zile, arestul preventiv, şi de aceea am şi lăsat, la Codul Penal, toate infracţiunile de corupţie în legea 78, aşa cum şi-a dorit doamna anticoruptă Macovei, doamna susţinută financiar de domnul Manţog. Eu mi-am exprimat neîncrederea de cinci ani, de când DNA a devenit principalul instrument de luptă politică în mâna cui e la putere. Sper sincer ca dl Geoană să fie preşedinte din decembrie şi DNA să nu fie la uşa dânsului din nou pentru că ei au obiceiul de a fi la uşa şefului. Care e ăla, nu contează. Sper să le închidă uşa pentru că eu cred că munca procurorilor anticorupţie se face altfel, nu cu un dosar în campania electorală pe care, apoi, nu mai ştiu cum să îl închidă, în trimit în instanţă că îl achită instanţa şi apoi dai vina pe judecător că nu a judecat bine", a declarat Ponta.
Nimic despre "penalii roşii" din PSD Gorj
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a mai precizat că, în opinia sa, DNA nu ar avea nevoie de mai mult de 20 de procurori, care să se ocupe strict de marile cazuri de corupţie, restul anchetelor urmând să fie preluate de procurorii din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele Judeţene. "După mine, ar trebui să fie 20 de procurori în toată ţara, care să se ocupe de dosare de mare corupţie. Noi avem sute de procurori prin DNA care se ocupă de fotbalişti. În alte ţări nu e aşa, dar noi am luat o idee bună şi, în stilul românesc, am aplicat-o prost. Am umflat structuri, am dat bugete şi bugete zero şi de asta sunt nemulţumit de DNA, dar nu e vina lor, ci a celor care i-au birocratizat pentru a-i folosi în luptele politice", a mai spus Ponta.
Vorbele social-democratului par rostite cu echilibru şi echidistanţă, însă, în realitate ele ascund un interes cât de poate de major pentru partidul roşu. De la nivel de Gorj nu mai puţin de 100 de membri ai PSD sunt martori în dosarul de corupţie în care Adrian Năstase este judecat pentru "Trofeul Calităţii". Martorii respectivi sunt foşti sau actuali şefi din PSD Gorj care au adunat bani în 2004 de la instituţiile pe care le conduceau pentru ca Năstase să-şi poată face campanie electorală, dar Ponta nu vorbeşte despre aşa ceva pentru că, probabil, "nu ştie". Deputatul nu ştie nici despre buldotancul penal de la Turceni şi nici despre colegul său penal de partid, Ion Vulpe, nu pomeneşte nimic, fiindu-i mult mai uşor să vorbească despre corupţia din ograda altora, pentru care prezumţia de nevinovăţie este călcată zilnic în picioare, în spatele acestor atacuri ascunzându-se, de fapt, afaceri care au picat odată cu venirea portocaliilor la guvernare alături de "roşii" de la PSD.
Distribuie
Trimite pe WhatsApp
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, aflat ieri în vizită electorală la Târgu Jiu, a declarat, înainte de a merge la discuţiile de la Societatea Naţională a Lignitului, că a dispus efectuarea unor verificări în acest sens, fără a oferi amănunte suplimentare. Despre contractele încheiate de Şova cu Turceniul şi Rovinariul s-a vorbit şi la un miting electoral al PDL Gorj, Videanu spunând ulterior că, deocamdată, ministerul face verificări. "Eu verific aceste informaţii pentru că se pare că au fost făcute contracte de consultanţe juridice fără niciun fel de justificare şi când am toate datele vă spun mai multe. Nu vreau să comentez mai mult pentru că aceasta este informaţia pe care o am şi eu în momentul de faţă. O să verific şi vă promit că poate chiar aici la Târgu Jiu facem o conferinţă de presă când o să finalizez materialul", a menţionat Videanu.
Berceanu susţine că Ponta a muls complexurile de bani
Precizările făcute de ministrul economiei au fost făcute în contextul în care şi ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat şi el ieri, în faţa a circa 700 de susţinători ai PDL Gorj că Ponta a încheiat contracte prin care "a muls" de bani companiile miniere şi energetice, "în timp ce tuna şi fulgera împotriva celor care fac tot felul de lucruri reprobabile în Gorj". De fapt, contractele au fost încheiate de casa de avocatură la care deputatul gorjean era colaborator, aspect care pe Berceanu l-a interesat mai puţin ori acesta a ştiut mai multe şi a spus mai puţine.
"În PSD, ei sunt pe familii. Aici este o familie întreagă, doi dintre ei sunt în Guvern, tata socru e ministrul agriculturii, iar ginerică e ministrul la relaţia cu Parlamentul. Soţia, fiica, este candidat la europarlamentare, nici nu ştiam că Daciana e din Gorj, că am văzut-o peste tot pe aici, şi că ar avea altă legătură decât cea cu Victor Ponta, care şi el, la rândul lui, nu ştiu ce legătură are cu Gorjul, dar dacă a fost plantat aici, a mai venit, a mai jucat câte un fotbal pe la şcoală, a mai spus câte ceva, şi, în orice caz, a făcut tot felul de contracte, în timp ce tuna şi fulgera împotriva celor care fac tot felul de lucruri reprobabile în Gorj, pe care n-a putut niciodată să-i dovedească. La el e clar însă că mulgea uşor, uşor din companiile naţionale din minerit şi energie de aici de la Gorj", a menţionat Berceanu.
Ponta a câştigat din avocatură
Contractele incriminate de Berceanu şi Videanu au legătură cu casa de avocatură Şova, cea care a acordat consultanţă judiciară complexurilor energetice Turceni şi Rovinari în anii 2007 şi 2008, Victor Ponta fiind senior partner la casa respectivă de avocatură. Declaraţiile de avere ale deputatului Victor Ponta din acea perioadă arată că parlamentarul a câştigat în cei doi ani circa 1,2 milioane lei doar din contractele de consultanţă judiciară acordate casei de avocatură, anterior derulării acestor contracte veniturile din avocatură ale lui Ponta fiind cu mult mai mici. Aproape o jumătate de milion de lei au intrat în conturile lui Ponta în 2007 şi aproape 800.000 de lei în 2008, ani în care s-au derulat şi contractele de la Turceni şi Rovinari şi în care deputatul de Gorj nu a găsit de formulat nicio critică la adresa şefilor de atunci din minerit şi energie.
Ministrul Victor Ponta a negat până acum de mai multe ori că ar avea vreo legătură cu contractele de consultanţă încheiate între casa de avocatură şi complexurile energetice din Gorj. Ponta, în calitate de deputat de Gorj, a declarat în mod repetat, în special în presa locală, că relaţia sa cu casa Şova a vizat consultanţa pe cauze penale, nu comerciale, cum erau contractele de la Rovinari şi Turceni. Despre aceste contracte s-a vorbit şi în primăvară, când presa a relatat că Ponta l-ar fi făcut pe premierul Emil Boc "pitic nesimţit", motivul supărării fiind acela că discuţiile s-ar fi purtat cu contractele de la Turceni şi Rovinari pe masă, deputatul-ministru negând apoi că i-ar fi spus asemenea vorbe grele şefului său de la Guvern.
Ponta nu miroase corupţia din partidul său
Ministrul Victor Ponta nu a putut fi contactat aseară pentru a comenta afirmaţiile lui Berceanu şi Videanu. El a venit însă la sfârşitul săptămânii trecute "acasă" la Gorj, ocazie cu care şi-a mai atacat adversarii politici pe teme de corupţie, fără a sufla totuşi o vorbă despre cazurile similare existente în PSD Gorj. Deputatul social-democrat s-a făcut că nu ştie mai nimic sau că nu are încredere în anchetele procurorilor DNA atunci când e vorba de colegi de-ai săi de partid, dar s-a grăbit să arate cu degetul înspre "partenerii" din PDL. Necazul lui Victor Ponta pare să fie dat de faptul că PDL a reuşit să aducă ieri la Târgu Jiu nume grele din partid, pe final de campanie, e drept, în timp ce de la PSD a ajuns Mircea Geoană, "prostănacul" dându-se însă în stambă în timpul vizitei şi jucându-se cu lopăţica prin parcul central. Un asemenea dezechilibru trebuia însă rezolvat cumva, iar Ponta nu a găsit o altă modalitate decât prin atacuri la adresa colegilor de guvernare.
Aşa a ajuns ministrul pentru relaţia cu parlamentul să spună, la mişto, evident, că se bucură pentru faptul că Monica Macovei foloseşte în campania electorală bani proveniţi de la Ionel Manţog, fostul preşedinte al PDL Gorj fiind judecat într-un proces de corupţie. Ponta a făcut precizarea respectivă în contextul în care Macovei era aşteptată ieri după-amiază în vizită electorală la Târgu Jiu, împreună cu miniştrii Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Gheorghe Pogea, cu care Manţog a lucrat în perioada în care a fost secretar de stat în ministerul economiei, Videanu lăudându-l luna trecută pe fostul şef al PDL Gorj şi apreciindu-l ca un profesionist foarte bun.
"Mă bucur că banii domnului Manţog sunt buni pentru campania doamnei Macovei. Vă daţi seama, o anticoruptă atât de vestită, să-şi facă campanie pe banii unui corupt atât de vestit, ţine de frumuseţea politicii româneşti. Mă rog, ne-am învăţat cu lucrurile astea, cu oamenii care fac ceva şi spun altceva şi care se bucură de avantajele pe care le aduce apartenenţa la un partid sau viaţa politică", a menţionat Ponta.
Ponta nu vorbeşte despre buldotancul PSD de la Turceni
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a refuzat, în schimb, să comenteze situaţia unui deputat PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu, trimis recent în judecată de procurorii anticorupţie pentru un prejudiciu de circa 800.000 de lei creat Complexului Energetic Turceni prin vânzarea unui utilaj defect. Afacerea respectivă poartă marca PSD, dacă le dăm crezare procurorilor anticorupţie, aceiaşi procurori care au instrumentat şi dosarul în cazul lui Manţog, dosar folosit acum de Ponta l-a etichetarea democrat-liberalului ca "penal", deşi în acelaşi dosar este judecat şi Ion Vulpe, consilier judeţean al PSD, deci coleg de partid cu ministrul curat ca lacrima. Despre buldotancul de la Turceni, Ponta a precizat doar că nu are încredere în anchetele procurorilor anticorupţie, menţionând că speră ca în cazul în care Mircea Geoană va deveni preşedinte, să le închidă uşa celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
"Marii corupţi pe care i-a prins DNA-ul sunt arbitrii de fotbal şi cred că după ce se termină cu arbitrii de fotbal îi vor lua şi pe cei de la baschet şi se vor termina problemele că alţi corupţi probabil nu mai avem. Probabil doar dacă mai caută pe la golf sau biliard. Am o completă neîncredere vizavi de profesionalismul şi de lipsa de echidistanţă politică a poveştilor de corupţie. În România nu avem cazuri de corupţie, ci poveşti televizate de corupţie. Cea mai mare pedeapsă de corupţie este de 29 de zile, arestul preventiv, şi de aceea am şi lăsat, la Codul Penal, toate infracţiunile de corupţie în legea 78, aşa cum şi-a dorit doamna anticoruptă Macovei, doamna susţinută financiar de domnul Manţog. Eu mi-am exprimat neîncrederea de cinci ani, de când DNA a devenit principalul instrument de luptă politică în mâna cui e la putere. Sper sincer ca dl Geoană să fie preşedinte din decembrie şi DNA să nu fie la uşa dânsului din nou pentru că ei au obiceiul de a fi la uşa şefului. Care e ăla, nu contează. Sper să le închidă uşa pentru că eu cred că munca procurorilor anticorupţie se face altfel, nu cu un dosar în campania electorală pe care, apoi, nu mai ştiu cum să îl închidă, în trimit în instanţă că îl achită instanţa şi apoi dai vina pe judecător că nu a judecat bine", a declarat Ponta.
Nimic despre "penalii roşii" din PSD Gorj
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a mai precizat că, în opinia sa, DNA nu ar avea nevoie de mai mult de 20 de procurori, care să se ocupe strict de marile cazuri de corupţie, restul anchetelor urmând să fie preluate de procurorii din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele Judeţene. "După mine, ar trebui să fie 20 de procurori în toată ţara, care să se ocupe de dosare de mare corupţie. Noi avem sute de procurori prin DNA care se ocupă de fotbalişti. În alte ţări nu e aşa, dar noi am luat o idee bună şi, în stilul românesc, am aplicat-o prost. Am umflat structuri, am dat bugete şi bugete zero şi de asta sunt nemulţumit de DNA, dar nu e vina lor, ci a celor care i-au birocratizat pentru a-i folosi în luptele politice", a mai spus Ponta.
Vorbele social-democratului par rostite cu echilibru şi echidistanţă, însă, în realitate ele ascund un interes cât de poate de major pentru partidul roşu. De la nivel de Gorj nu mai puţin de 100 de membri ai PSD sunt martori în dosarul de corupţie în care Adrian Năstase este judecat pentru "Trofeul Calităţii". Martorii respectivi sunt foşti sau actuali şefi din PSD Gorj care au adunat bani în 2004 de la instituţiile pe care le conduceau pentru ca Năstase să-şi poată face campanie electorală, dar Ponta nu vorbeşte despre aşa ceva pentru că, probabil, "nu ştie". Deputatul nu ştie nici despre buldotancul penal de la Turceni şi nici despre colegul său penal de partid, Ion Vulpe, nu pomeneşte nimic, fiindu-i mult mai uşor să vorbească despre corupţia din ograda altora, pentru care prezumţia de nevinovăţie este călcată zilnic în picioare, în spatele acestor atacuri ascunzându-se, de fapt, afaceri care au picat odată cu venirea portocaliilor la guvernare alături de "roşii" de la PSD.