Burlan spune în ce condiții ar produce CE Oltenia cu profit

Vânzări mici, costuri mari la energia produsă pe bază de cărbune. Cu această situație se confruntă Complexul Energetic Oltenia. Compania ar putea fi profitabilă dacă ar avea loc în piață cu 1500 MWh, iar costul certificatelor de carbon ar scădea la jumătate. În acest an, complexul a lucrat cu două, trei sau patru grupuri, adică a produs între 400 și o mie de MWh.

Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, se plânge de costul mare al certificatelor de carbon, în condițiile în care compania a făcut până acum investiții de mediu de peste un miliard de euro.

„Pentru investițiile de mediu, Complexul a cheltuit peste 1,1 miliarde de euro, iar pentru certificate, undeva în jur de 250 de milioane de euro în fiecare an. Din 2017, un certificat a crescut de la 7 euro, la 28 de euro. Diferența aceasta nu poți să o acoperi. Dacă undeva costurile cu certificatele de CO2 ar fi până în 15 euro și am funcționa la capacitate cu 1500 MWh, cu grupurile din CEO, producția de energie pe cărbune ar fi performantă. Ar fi sub costul produs în termocentralele pe gaze”, a declarat Daniel Burlan pentru publicația Focus Energetic.

Daniel Burlan a explicat și cu cât a scăzut consumul de energie în România în această perioadă, din cauza pandemiei. „De regulă, în anii anteriori, funcționam cu undeva la 8.500 de MWh. Acum sunt 6.700. Diferența aceasta se regăsește în ce ar trebui să producă CEO. A scăzut foarte mult consumul în toată Europa. Sunt energii ieftine în restul Europei care ajung și în România. Sperăm ca această criză economică să depășească momentul și să începem să producem energie”, a mai spus Burlan. 

Compania are în plan să treacă mai multe grupuri de pe cărbune pe gaze, dar și să construiască parcuri fotovoltaice.

Vizualizări: 2,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: