Burlan spune ce explicații așteaptă Comisia Europeană
Managerul Complexului Energetic Oltenia vine cu lămuriri după ce mai mulți sindicaliști s-au arătat îngrijorați că vor mai rămâne doar trei grupuri pe cărbune și că ar exista varianta unui nou plan de restructurare, mai dur. Daniel Burlan a explicat că nu i s-a cerut alt plan și a spus ce întrebări a primit compania de la Comisia Europeană și ce detalii trebuie să clarifice în această săptămână.
Cel mai important aspect este că oficialii companiei trebuie să identifice noi surse de finanțare, pentru că prețul certificatelor de dioxid de carbon estimat în planul de restructurare este mai mic decât în realitate. Acum este aproape dublu față de cât a estimat compania inițial, așa că trebuie să le spună oficialilor de la Bruxelles de unde vor mai face rost de bani.
„Au apărut niște îngrijorări care trebuie lămurite cu Comisia. Ne-au trimis aceste solicitări. Până la sfârșitul săptămânii, vom formula răspunsurile pe observațiile primite. Singurul lucru care s-a schimbat în această perioadă este prețul certificatelor de CO2, care a crescut de la 26.30 de euro spre 40 de euro. Acele estimări din planul de restructurare nu au fost făcute întâmplător, tot de la societăți de prognoză care estimau alte prețuri. Este singura dată de intrare modificată, toate măsurile însemnau niște costuri, niște bani. Pentru această diferență trebuie să identificăm soluții pentru a o acoperi. Aceasta e singura problemă identificată ca observație în planul de restructurare. Trebuie să facem acum această precizare”, a spus Burlan, la Tele3.
Au mai venit și alte întrebări la care trebuie să transmită răspunsuri cei din companie. Acestea au fost însă catalogate ca „observații formale”. „Celelalte observații sunt formale, legate de capacitățile, cota de piață la începutul planului și la sfârșitul planului de restructurare, care este rata capitalului investit, întrebări normale pe care le vom lămuri în această săptămână. Ce este ciudat, coincide cu acea solicitare a Greenpeace de a face verificare pe acest plan de restructurare”, a mai adăugat Burlan.
Spiritele s-au încins după ce liderii de sindicat au afirmat în spațiul public că au aflat, pe surse, după ce s-au întâlnit cu mai mulți parlamentari, că nu vor mai rămâne cinci grupuri pe cărbune în cadrul companiei, ci doar trei. Așa că sindicaliștii au cerut explicații rapide atât din partea producătorului de energie, cât și din partea Ministerului Energiei.