Bulibășeală la Motru la începerea anului şcolar. Primar: Şeful ISJ Gorj a acţionat politic
A fost balamuc la Motru odată cu începerea noului an școlar. Deși primarul Gigel Jianu stabilise cu directorii școlilor că vor organiza o festivitate în centrul orașului, fiecare instituție a pus la punct un program pe cont propriu. Edilul susține că totul a fost o directivă politică pentru că Ion Ișfan, inspectorul școlar general, i-ar fi amenințat pe directori să nu participe la acțiunea pregătită de primar. În replică, Ișfan i-a transmis primarului că nu a început Festivalul Berii, ci un nou an școlar.
Deschiderea noului an școlar a fost programată pe esplanada din fața Căminului Cultural. Pentru a participa cât mai mulți copii și părinți, circulația a fost blocată mai bine de o jumătate de oră. Cu câteva minute înainte de ora debutului, primarul Gigel Jianu a aflat că directorii dau înapoi și organizează acțiunile separat: „Domnul inspector școlar a făcut presiuni, amenințări, pentru că a dorit să strice această manifestare. El acționează politic. Nu-i pasă de nicio școală. Dumnealui acționează politic și nu în favoarea elevilor, profesorilor sau părinților. Eu am invitat și autoritățile de la județ. Nu mi-a confirmat că vine domnul inspector general. Probabil vine doar să strice totul. Ar fi putut să-mi spună că dumnealui are altă părere și nu e bine ce fac eu. Face totul pe neve (n.r. nevăzute). Este de rea credință și urmărește să strice totul. Satisfacția pe care o are este specifică oamenilor slabi, oamenilor mici, care se cațără în anumite funcții și gândesc doar politic”.
Ișfan: Nu e Festivalul Berii
Ion Ișfan a negat aceste acuzații, susținând că evenimentul pregătit de primar nu a fost deloc potrivit. „N-am amenințat în viața mea pe nimeni. Nu știu ce vrea domnul primar să facă. Eu am o relație foarte bună cu primarii, dar poate că domnia sa nu a înțeles că prima zi de școală începe la școală. Prima zi de școală este dedicată școlii. Conducerea Ministerului Educației și eu ținem foarte mult ca fiecare minut din acest an școlar să fie folosit în folosul elevilor, iar după festivitate, ei să intre la cursuri în toate școlile din județul acesta. A început școala, nu Festivalul Berii”, a anunțat Ișfan.
Cu toate acestea, peste 100 de copii și părinți au participat la festivitatea organizată în centrul orașului, însă momentul s-a încheiat rapid. Părerile participanților au fost împărțite. Unii au considerat că nu este nimic în neregulă dacă școala începe în stradă.
Festivități separate
În paralel, școlile au organizat festivități separate. „După tradiție, deschidem anul școlar acolo unde trebuie. Facem așa cum s-a făcut mereu, în bătătura școlii și la școală”, le-a transmis celor prezenți directorul școlii numărul 2 din Motru. „Fiecare unitate trebuie să-și facă deschiderea la școală, nu în altă parte”, a fost de părere mama unui copil. „Fiecare cu ideile lui. Noi suntem mulțumiți de școala la care suntem. Nu mi se pare normal să mergem în altă parte decât la școală în prima zi de școală. Ne întâlnim în centrul orașului și mai târziu”, a spus un alt părinte.