Buletinele electronice, gratuite pentru un număr limitat de român

Guvernul a stabilit că doar primul buletin electronic va fi emis gratuit cetățenilor care au împlinit 14 ani și care optează pentru acest document exclusiv pe durata a 5 ani. Executivul are alocat în acest sens alocate 200 milioane euro, prin PNRR, și susține că vor fi asigurate fondurile pentru 5 milioane de astfel de buletine. 

De ce este important: Buletinele electronice au început să fie emise în 2021 în Cluj, iar până la finele acestui an ar fi urmat să înceapă să fie emise și în București, respectiv în toată țara. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate. Costul unei cărți electronice de identitate a fost până acum de 67 lei și, în proiectul pilot de la Cluj, este suportat de la buget, tocmai pentru a stimula eliberarea în acest a format a buletinelor. 

Conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern la începutul acestui an, ”contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”.   Mai mult, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C7 - Transformare Digitală, Investiția 8 - Carte de identitate electronică și semnătura digitală calificată, au fost alocate 200 milioane de euro în scopul atingerii a 8,5 milioane de cetățeni cu carte electronică de identitate, fondurile PNRR asigurând gratuitea a 5 milioane de astfel de buletine, potrivit profit.ro.

Vizualizări: 1,165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: