Bondarii pentru polenizarea roşiilor, la mare căutare în Gorj
Agricultorii gorjeni caută bondari pentru polenizarea roşiilor din solar. Oamenii spun că munca insectelor nu implică substanţe chimice, iar tomatele sunt de cea mai bună calitate. Chiar dacă un stup de bondari costă peste 300 de lei, fermierii consideră că merită investiţia. Dacă vreţi să vedeţi un solar ce îi aşteaptă pe bondari, urmăriţi sâmbătă emisiunea “Ora de agricultură”, la Gorj TV, începând cu ora 10.00.
Familia Florea din Drăguţeşti şi-a amenajat un solar cu roşii în urmă cu câteva luni. După ce au investit aproximativ 11.000 de euro în realizarea construcţiei, agricultorii au achiziţionat răsaduri de la Izbiceni, iar în prezent caută să cumpere şi o familie de bondari pentru polenizarea tomatelor. “Am apelat la o firmă specializată pentru a ne amenaja un solar pe o suprafaţă de 500 mp. Construcţia ne-a costat aproximativ 11.000 de euro. Am cheltuit mulţi bani deoarece am introdus un sistem de iluminat pentru a putea lucra şi pe timpul nopţii, în zilele călduroase. În solar avem numai roşii bulgăreşti, iar răsadurile le-am achiziţionat de la Izbiceni. Astfel, am mai cheltuit peste 18 milioane de lei vechi în achiziţionarea răsadurilor”, a declarat Mirela Florea, în vârstă de 52 de ani.
Peste 300 de lei, preţul unui stup de bondari
Legumicultorii gorjeni apelează la insecte pentru polenizarea roşiilor din solar. Cei mai căutaţi sunt bondarii olandezi, iar oamenii sunt dispuşi să cheltuiască mulţi bani pentru ca tomatele să crească sănătoase, fără a mai fi nevoie de îngrăşăminte chimice. Un stup cu bondari costă aproximativ 300 de lei este suficient pentru un solar de 1500 mp. Agricultorii care au folosit bondari şi anul trecut spun că nu au găsit nici o roşie căzută prin solar, ba chiar a fost eliminată şi acea boală numită mucegaiul tomatelor. “De ceva timp încercăm să achiziţionăm bondari pentru polenizarea roşiilor. Am căutat şi pe Internet, însă până acum nu am găsit nici o firmă de la care să-i putem cumpăra. Am încercat să prindem de afară şi să introducem în solar bondari obişnuiţi, dar nu am avut nici un rezultat. Nu stau. Pentru polenizarea naturală sunt folosiţi anumiţi bondari. În cel mai scurt timp trebuie să găsim o familie de insecte deoarece deja trebuie făcută polenizarea”, a mai precizat Mirela Florea.