Blocajul dintre PSD şi PDL Gorj scoate minerii în stradă
Răbdarea sindicaliştilor lui Marin Condescu pare să fi ajuns la limită după săptămâni întregi de tergiversări politice între PSD şi PDL la nivel de judeţ. Blocajul politic dintre cele două organizaţii pare să fie unul fără ieşire, deşi consecinţele instabilităţii generate de acest lucru sunt vizibile în fiecare zi, minerii şi energeticienii stabilind acum ca peste două săptămâni să vină cu miile la Târgu Jiu pentru a le cere partidelor să îşi asume totuşi responsabilitatea guvernării judeţului.
N-am mai avut de câţiva ani buni un miting „sănătos” în oraş, dar luna aceasta s-ar putea să vedem totuşi vreo 6000 de mineri care vor protesta pe 21 martie la Târgu Jiu faţă de „iresponsabilitata partenerilor de guvernare” faţă de sectorul minier şi energetic din Gorj. Dacă până atunci partidele nu ajung la o înţelegere nu putem decât să le dăm crezare sindicaliştilor atunci când folosesc termenul extrem de dur de „iresponsabilitate”, termen care era ieri menţionat în cererea pentru organizarea acţiunii de protest înaintată la Primăria Târgu Jiu de către Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Conform documentului respectiv, minerii vor protesta pe principalul bulevard in oraş, pe traseul Kaufland – Centru, după care, în faţa sediului central al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia va fi organizat un miting. Sediul SNLO este amplasat în centrul oraşului, în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Gorj, fiind locul în care minerii au mai protestat de-a lungul anilor după 1990.
„Scopul adunării publice îl constituie protestul faţă de iresponsabilitatea partenerilor de guvernare PDL – PSD faţă de sectorul minier şi energetic care duce la întârzierea realizării mai multor revendicări”, după cum se precizează în cererea de autorizare a marşului şi mitingului minerilor. Celor două partide aflate la guvernare, dar care la nivel de judeţ nu reuşesc să se înţeleagă în privinţa modului de împărţire a posturilor publice de conducere, li se reproşează faptul că, din cauza lor, este întârziată elaborarea unei strategii energetice prin care să fie înfiinţată Compania Naţională Lignit Energie, cu sediul la Târgu Jiu. De asemenea, cele două partide sunt făcute responsabile pentru lipsa unei legi a exproprierilor pentru utilitate publică, precum şi a unei legi pentru pensionarii din minerit prin care să fie recunoscute grupele I şi II de muncă şi pentru angajaţii din exploatările de suprafaţă.
Mesaj de la mineri pentru politicieni: „Guvernaţi sau plecaţi!”
Decizia Federaţiei Naţionale Mine Energie de a protesta în stradă a fost luată după ce filialele judeţene ale PSD şi PDL nu au reuşit să găsească o soluţie de a colabora. PSD Gorj a blocat negocierile cu PDL, democrat liberalii fiind acuzaţi că ar fi ocupat posturi de conducere din minerit şi energie fără acceptul partenerilor social-democraţi. Federaţia Naţională Mine Energie a trimis, tot ieri, şi scrisori către preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, respectiv către preşedintele interimar al PDL Gorj, deputatul Cosmin Popescu, pentru a găsi soluţii cât mai rapide pentru a fi depăşită criza dintre cele două filiale. Scrisorile respective conţin şi o listă de revendicări a sindicatelor, listă asemănătoare cu cea din cererea pentru aprobarea acţiunilor de protest din 21 martie. Cei doi politicieni încă nu intraseră în posesia documentelor pentru a le comenta, fiind de aşteptat o recţie din partea lor pentru ziua de azi. Pentru Florin Cârciumaru comentariile sunt şi mai greu de făcut pentru că el, în calitate de primar al municipiului Târgu Jiu va trebui să aprobe un miting în centrul oraşului, miting ce s-ar putea transforma în unul împotriva PSD Gorj, al cărui preşedinte este, de asemenea, edilul.
Riscăm sediu la Craiova pentru CNLEO
Liderul sindical Marin Condescu spune că Federaţia Naţională Mine Energie nu mai poate asista la certurile dintre cele două partide pentru că timpul trece în defavoarea deciziilor rapide care trebuie luate în minerit şi energie. „Şefilor de partide de la Bucureşti le convin de minune neînţelegerile de la Târgu Jiu pentru că asta le va permite să facă viitoarea companie energetică nu cu sediul la noi în judeţ, ci la Craiova, pentru că de acolo e şi Mircea Geoană şi Radu Berceanu. Ei nu vor avea nicio responsabilitate, eventual vor da vina pe certurile şi neînţelegerile dintre filialele locale ale partidelor, iar noi vom vedea încă odată cum Gorjul, din cel mai mare producător de energie din România va rămâne pe mai departe unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară pentru că aici nu se mai întoarce niciun ban din cei daţi la stat în sume foarte mari”, afirmă liderul sindical. Protestele anunţate de Federaţia Naţională Mine Energie pentru 21 martie au loc în contextul în care, la alegerile din 30 noiembrie 2008, sindicatele conduse de Marin Condescu şi-au exprimat public susţinerea pentru candidaţii PDL Gorj, dar şi pentru candidaţii PSD Victor Ponta şi Toni Greblă, primul fiind ales deputat, celălalt devenind senator în colegiile în care au candidat.