BLOCAJ: Proiectele Transgaz, care implică și CE Oltenia, nu au fost avizate. Doar decarbonizare, zero investiții noi!

Decizii de neînțeles, care pun în pericol proiectele de investiții din CE Oltenia, au fost luate la Bruxelles în urmă cu două săptămână, însă în țara noastră aprope că nu se discută. E ceva curios ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles, nu numai pentru mine, dar și pentru colegii mei, pentru alți factori de decizie din țară, spune directorul Transgaz, Ion Sterian.

În Gorj, niciun cuvânt despre finanțările pe Fondul de Modernizare sau noile investiții pe infrastructura CEO.  

Numeroase proiecte de investiții ale Transgaz, destinate să beneficieze de finanțare prin Fondul de Modernizare, în legătură cu extinderea și modernizarea infrastructurii de transport pentru gaze și hidrogen verde în cadrul Complexului Energetic Oltenia, au întâmpinat obstacole în procesul de evaluare efectuat de Banca Europeană de Investiții (BEI). Aceste proiecte nu au primit aviz favorabil în urma analizelor de due-diligence tehnice și financiare și au fost retrase de către autoritățile române înainte de a ajunge la discuții în cadrul Comitetului de Investiții din 24 octombrie 2023.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a exprimat frustrarea față de refuzul a șase proiecte de infrastructură în valoare de 554 milioane de euro depuse prin Fondul de Modernizare. Unul dintre aceste proiecte vizează construcția conductelor necesare pentru cele două centrale electrice pe cogenerare, ciclu combinat cu hidrogen, de la Ișalnița și Turceni. Cu toate că alocările de fonduri și procedurile de licitație sunt în desfășurare pentru aceste centrale, lipsesc resursele financiare necesare, determinând căutarea activă de finanțare la nivel bancar.

Sterian a subliniat surpriza provocată la Bruxelles, nu doar în cazul său, ci și în rândul colegilor săi și al altor factori de decizie din țară. , Sterian a subliniat că obținerea de fonduri europene din Fondul de Modernizare, în special din certificatele verzi rezultate din închiderea capacităților de producție a energiei electrice pe cărbune în România, ar fi fost benefică.

“Transgaz a depus șase proiecte de infrastructură, de 554 milioane de euro, prin Fondul de Modernizare, dar ne-au fost refuzate. Unul din aceste proiecte constă în construirea conductelor pentru cele 2 CGT  – centrale electrice pe cogenerare, ciclu combinat cu hidrogen, de la Ișalnița și Turceni. Acolo s-au alocat bani, acolo sunt în proceduri de licitație să le construiască, dar noi nu avem banii necesari si alergăm acum pe la toate băncile să le construim infrastructura.  E ceva curios ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles, nu numai pentru mine, dar și pentru colegii mei, pentru alți factori de decizie din țară. Dar noi vom construi aceste proiecte, vom găsi soluții de finanțare. Dar bine era să avem aceste fonduri europene din Fondul de Modernizare – bani din certificatele verzi, cota României rezultată prin închiderea capacităților de producție energie electrică pe cărbune”, a sous Sterian.

La 24 octombrie 2023, Comitetul de Investiții al Fondului de Modernizare a formulat o recomandare pentru finanțare parțială a proiectului de gazoduct pentru alimentarea centralei electrice de la Mintia. Suma de 6.826.947 EUR a fost propusă pentru sprijin, în locul celor 29.027.965 EUR inițial solicitați. Cu toate acestea, propunerile de investiții pentru gazoductul Marea Neagră-Podișor și pentru gazoductul Ghercești-Jitaru nu au fost acceptate, deoarece aceste proiecte fuseseră deja recomandate pentru finanțare parțială într-un alt context, la reuniunea anterioară a Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare din 30 martie 2023.

Vizualizări: 3,285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: