Biserica de pe Axa Brâncuşi, propunere pentru UNESCO
Statul român vrea să includă şi Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Târgu Jiu, alături de operele lui Brâncuşi, pe lista patrimoniului mondial. Noul dosar va fi depus la UNESCO în februarie 2019. Între timp, Axa Brâncuşi, de la Târgu Jiu, se va transforma într-un şantier, dar acest lucru nu va afecta luarea unei decizii, este asigurarea specialiştilor.
Autorităţile române au revizuit primul dosar care a fost trimis la Paris şi îl va propune, din nou, peste aproape doi ani. Noua propunere este în limba engleză. Primul dosar a fost tradus, integral, în limba franceză, iar după publicare s-a constatat că acesta era plin de greşeli de scriere. Dosarul final este ţinut la secret până la verdictul celor de la UNESCO. „În general, dosarele de candidatură nu sunt făcute publice. De fapt, nu cunosc niciun exemplu de dosar care să fi fost publicat anterior evaluării tocmai pentru că procesul de evaluare este, pe de o parte, un proces confidenţial”, a declarat Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional de Patrimoniu.
În urmă cu doi ani, statul român a retras dosarul înainte ca acesta să fie respins. Nici de această dată riscurile nu au fost eliminate: „E foarte greu să se poată răspunde la întrebarea ce şanse are Brâncuşi acum. De ce? Pentru că experienţa aplicării convenţiei patrimoniului mondial ne arată că dosare pentru care nu există niciun fel de dubiu referitor la valoarea operei sau a artistului sau a personalităţii propuse ajung să fie respinse. Nu putem să spunem că vom avea reuşită garantat. Există întotdeauna un risc”, a mai declarat Bâlici.
30 de mii de euro pentru dosar
Statul român a cheltuit 30 de mii de euro cu întocmirea documentaţiei. Irina Iamandescu, Focal point naţional pentru Convenţia Patrimoniului Mondial, a declarat, la Târgu Jiu, că a fost cumpărat şi un domeniu pe internet unde va fi promovat demersul până când va fi aflat deznodământul. „Momentan, acesta este în construcţie. Va fi definitivat odată cu definitivarea dosarului şi cu depunerea sa la UNESCO şi va urmări nominalizarea pe tot parcursul ei până la decizia comitetului patrimoniului mondial şi după aceea”, a fost explicaţia Irinei Iamandescu.
ŞANTIER
Între timp, Calea Eroilor se va transforma într-un adevărat şantier. Autorităţile locale au obţinut deja prima tranşă de bani şi vor demara lucrări de reabilitare şi modernizare a axei din primăvara anului viitor. Specialiştii au explicat că lucrările nu vor influenţa luarea unei decizii la nivelul comisiei UNESCO. „Sunt alocate două milioane de euro pentru prima fază. Şi în această primăvară, după ce se va termina procedura de licitaţie, vor începe lucrările pe Calea Eroilor”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.