Bîrcină şi complicii lui, zece vile sub sechestru
Biroul de Informare și Relații Publice al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au dispus, prin ordonanțele din data de 31.03.2016, reținerea pe o durată de 24 de ore, a suspecților BÎRCINĂ ION, TÂRȘEA LIVIU și BUZATU ELENA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
Prin ordonanța din data de 01.04.2016 procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de suspecții BÎRCINĂ ION, TÂRȘEA LIVIU și BUZATU ELENA, care au dobândit calitatea de inculpați în cauză.
Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că inculpatul TÂRȘEA LIVIU, în calitate de administrator al G.S.S. SRL, în perioada 2009 — 2011 a înregistrat în contabilitatea societății achiziții/prestări fictive de bunuri/servicii de la SC A.S. SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale către bugetul de stat, cauzând un prejudiciu ce depășește echivalentul în lei a 500.000 Euro, iar inculpatul BÎRCINĂ ION, în calitate de administrator de fapt al SC A.S. SRL, SC Q.C. SRL și SC H.C. SRL, în perioada 2009 — 2014 a dispus înregistrarea în contabilitatea societăților achiziții/prestări fictive de bunuri/servicii, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu ce depășește echivalentul în lei a 500.000 Euro, în activitatea infracțională acesta fiind sprijinit de inculpata BUZATU ELENA, care, în calitate de contabil în cadrul societăților comerciale de mai sus, a înregistrat în contabilitate operațiunile fictive și a întocmit declarații fiscale în care au fost luate în considerare aceste operațiuni, în scopul prejudicierii bugetului de stat.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 10 imobile și 14 conturi bancare, identificate în proprietatea celor 3 inculpați și a altor persoane care au calitatea de suspecți în cauză.
Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii penale.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti